Spöttle: Nem volt szép, amit a burkinis nővel csináltak

Csak az indulatok felkorbácsolására jók az olyan akciók, mint a francia rendőröké a nizzai strandon burkinit viselő nővel szemben – mondta Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő. Mint utalt rá, bikini nélkül is integrálódhat valaki az európai társadalmakba.

Teljes fordulat történt a német belpolitikában a lakosság vészhelyzeti védelméről készített új koncepció kapcsán: Angela Merkel kancellár pont azoknak lett az „ellensége”, akik eddig dicsőítették – mondta Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő itt, az M1-en. A balliberális oldal nekiugrott a német kormány vezetőjének, és most azt kérdezik, hogyhogy félni kell a migránsoktól, miközben eddig arról volt szó, de jó, hogy jöttek, nem értik, miért veri a harci tam-tamot – fogalmazott az elemző.

Megértés és félelem

A polgári oldal azonban nagyon jól megérti, hogy bekövetkezhet olyan helyzet – nem csak terrortámadás, hanem akár Fukusimához hasonló nukleáris katasztrófa –, amikor jó, ha vannak otthon gyógyszerek vagy ásványvíz – mondta a szakértő. Georg Spöttle hozzátette, a koncepció kapcsán a megértés mellett félelmek is vannak. Utóbbiak oka, hogy a szövetségi parlament (Bundestag) belügyi bizottságának elnöke, Ansgar Heveling kedden arról beszélt, Németországban szükség esetén visszaállíthatják a sorkatonai szolgálatot a kormány vészhelyzeti védelmi terve alapján.

Nem a mostani helyzetre reagáltak

A német szövetségi kormány szerdai ülésén fogadta el a lakosság vészhelyzeti védelméről készített új koncepciót, amelyet 1995 óta először frissítettek. Thomas de Maiziere belügyminiszter hangsúlyozta, hogy a dokumentum “nem reakció az aktuális fenyegetettségekre”, hanem a szövetségi parlament 2012-es felkérése alapján kezdett munka eredménye. A miniszter visszautasította azokat az ellenzéki vádakat, hogy a kormány félelmet kelt és élelmiszer-felvásárlásra ösztönzi a lakosságot.

Megjegyezte, hogy személyes véleménye szerint leginkább az áramellátás nagy területet érintő és hosszan tartó leállása tűnik valószínű veszélynek. A koncepcióval szembeni bírálatokkal kapcsolatban azt is elmondta, hogy nincs napirenden a sorkatonai szolgálati kötelezettség visszaállítása.

Kellett, de nem most

A koncepcióval kapcsolatban ellenzéki pártok mellett a CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) is bírálták a belügyi tárcát. Németországnak valóban szüksége van egy új polgári védelmi tervre, de az időzítés és az ügy kommunikációja “teljesen elhibázott” – nyilatkozta Thomas Opperrmann, az SPD parlamenti (Bundestag-) frakcióvezetője. A politikus szerint a mostani helyzetben – a júliusban történt würzburgi és ansbachi iszlmaista hátterű merénylet és a tettes rasszista, idegenellenes nézeteinek tulajdonított müncheni ámokfutás után – nem szabad “elbizonytalanítani” az embereket.

„Nem volt szép akció”

A német polgári védelmi koncepció mellett Georg Spöttle arról is beszélt, szerinte nem kellett volna felszólítani teljes testét fedő fürdőruhája lecserélésére a nizzai tengerparton strandoló muszlim nőt, aki ráadásul nem is fürdőzött a tengerben, békésen ült, a víz bokáig ért neki. Ha egy muszlim nő úgy érzi, hogy ez a viselet számára vallási önkifejezés, szimbólum, akkor emiatt nem kell fellépni ellene. Ez nem volt szép akció a hatóság részéről – mondta Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő.

A The Guardian című brit napilap honlapján közzétett fényképen az látható, ahogy Nizza strandján négy fegyveres rendőr körbevesz egy turbánt és hosszú ujjú pólót viselő nőt, aki a rendőri intézkedés hatására később levesz magáról egy ruhadarabot. A fényképek tanúsága szerint meg is büntették.

Georg Spöttle hangsúlyozta, olyan francia állampolgárról van szó, aki integrálódott a társadalomba, tehát teljesen fölösleges volt bírálni a burkinija miatt, mint ahogy az sem volt jó döntés, amikor Németországban a hidzsábja miatt bocsátottak el egy dolgozót. Az ilyen lépések csak felkorbácsolják az indulatokat, olaj a tűzre – tette hozzá.

„Miért ne viselhetnék?”

Georg Spöttle a burkini kapcsán megemlítette, hogy sok szikh ahhoz ragaszkodik, hogy mindig rajta legyen a turbánja, ami szent dolog a számára, a zsidók a kipához, keresztények, a kereszthez a nyakukban. Miért ne viselhetnék? – tette fel a kérdést. A szakértő szerint vallási szimbólum, önkifejezés miatt nem szabad senkit bántani, mert ezektől még integrálódhat az adott személy, ha magáénak tekinti a demokratikus alapértékeket, nem ágál a judeo-keresztény társadalom ellen, nem próbálja megváltoztatni a helyi rendszereket – mondta a szakértő.

Franciaországban már tizenegy település tiltotta be a burkinit, így Cannes is, ahol szintén büntetettek a viselet miatt. Három nőt egyenként 38 euróra (majdnem 12 ezer forintra) bírságoltak meg a hatóságok. A tiltást bevezető francia települések azzal indokolták a lépést, hogy a burkini viselése nem egyezik a Francia Köztársaság értékeivel.