Újabb eurómilliókat kap határvédelemre Bulgária

Bulgária további 6 millió eurót (1,9 milliárd forintot) kap határvédelmének megerősítésére az Európai Bizottságtól - mondta szombaton Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök Veliko Tarnovóban.

“A világban zajló folyamatok kevés derűlátásra adnak okot, ezért további segítséget kértem az Európai Uniótól a határok védelmének biztosítására. Megerősítették, hogy 6 millió eurót kapunk” – ismertette a bolgár kormányfő újságírókkal.

Bojko Boriszov bolgár kormányfő. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Boriszov elmondta: elmagyarázta brüsszeli kollégáinak, hogy az ország költségvetéséből már nem futja, de a forrásokra szükség van a határvédelmi, valamint a rendőrség és a hadsereg parancsnoki létesítményeinek, illetve az azokhoz szükséges technikai felszerelésnek és alkatrészeknek a biztosításához.

Mióta márciusban a balkáni országok lezárták határaikat, és életbe lépett a menekülthullám feltartóztatását célzó EU-török menekültügyi egyezmény, a migránsok alternatív útvonalakat keresnek maguknak az unió területére. Bulgária 2013 óta az EU-ba irányuló migráció egyik tranzitországának számít. Boriszov szerint a helyi hatóságok naponta mintegy száz illegális bevándorlót fognak el az ország belsejében.