"Merkel továbbra sem ismeri el, hogy hibázott"

A menekülő emberek hatalmi játéknak vannak kitéve, ők a legnagyobb áldozatok, fogalmazott Feledy Botond. A külpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában mondta el véleményét a menekültválság legfrissebb híreivel kapcsolatban.

Németországban egy friss felmérés szerint a lakosság 57 százaléka úgy látja, hogy megbukott Merkel menekültpolitikája, és a többség szerint a kancellár nem veszi komolyan a lakosság aggodalmait. Angela Merkel német kancellár csütörtöki sajtótájékoztatóján egy 9 pontos terrorellenes csomagot jelentett be, és arról beszélt, hogy Németország megbirkózik a migrációs problémákkal.

Angela Merkel a sajtótájékoztatója után kapott hideget-meleget a német sajtótól. A kancellár még a Titanic katasztrófáját és John Lennon esetleges feltámadását is a “próbatétel”, illetve a “figyelemre méltó fejlemény” kifejezésekkel értékelné – írta a liberális Süddeutsche Zeitung a német kancellár nyilatkozataira reagálva. A Die Welt szerint Angela Merkel továbbra sem ismeri el, hogy hibázott. A Frankfurter Rundschau című lap pedig azt írta, hogy Angela Merkel “néha szinte robotszerű tárgyilagossága még távolabb került a valóságtól”.

Angela Merkel 9 pontos terrorellenes csomagjának bejelentése előtti hét közvélemény-kutatásokból az látható, hogy Németországban nem erősödik olyan mértékben a szélsőségesség, mint más országokban, mondta Feledy Botond külpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában. Hozzátette: a német választók stabilabbak, nem rögtön reagálnak, de Bajorországból egyre hangosabbak a kritikák.

A szakértő szerint a kancellár korábbi álláspontját politikai, illetve kommunikációs szempontból nem tudja megváltoztatni, ez számára kivitelezhetetlen lépés. Merkel viszi tovább saját retorikáját, de változtatásokat is bejelentett, egyebek mellett a titkosszolgálati együttműködések erősítéséről, valamint a hadsereg bevetésének lehetőségével kapcsolatban, de ezek részletei vagy konkrétumok egyelőre nem ismertek.

Robert Fico szerint is összefüggés van a terrorizmus és a bevándorlás között

A szlovák miniszterelnök is beszélt tegnap a migrációról, és többek közt azt mondta, “nyilvánvaló, hogy az ellenőrizetlen bevándorlás során potencionális terroristákkal együtt fegyverek és robbanóanyagok is Európába kerülhettek.” Szlovákia nemrég vette át az Európai Unió soros elnökségét, ezért most a szlovákok abban bíznak, hogy Robert Fico mondatai messzebbre érhetnek el.

A szlovák miniszterelnök szerint Európára egyre nagyobb veszélyt jelentenek a magányos terroristák.

Feledy Botond azt mondta: Robert Fico álláspontja, ahogy a visegrádi országoké is, már régebb óta ismert. A szakértő szerint nem a politikai kommunikáció számít, hanem sokkal inkább az, hogy milyen konkrét javaslatokkal állnak elő a tagországok az őszi EU-csúcson. Abban egység van, hogy a külső határokat valamilyen módon meg kell őrizni, kérdés, hogy összeomlik-e a török megállapodás a puccskísérlet okozta diplomáciai feszültségek miatt.

A menekült kategóriára sincsen egységes válasz Európában, ahogy a gazdasági bevándorlók foglalkoztatására sem. Ezekre előbb-utóbb közös választ kellene találni, emelte ki Feledy Botond.

A menekülők a legnagyobb áldozatok

Tegnap kora délután véget ért Horgosnál a migránsok éhségsztrájkja. A Belgrádból gyalog Horgosra vonuló migránsok hat napja próbálták elérni, hogy Magyarország megnyissa előttük a határt.
Bakondi György azt nyilatkozta: magukat civil szervezeteknek nevező csoportok biztatják a migránsokat az olyan megmozdulásokra, mint a horgosi éhségsztrájk.

A szabadkai befogadóállomás, amelyet lezártak a rendőrök 2016. július 27-én reggel, miután migránsok egy csoportja csatlakozni akart a Horgoson éhségsztrájkoló társaikhoz. MTI Fotó: Molnár Edvárd

Feledy Botond elmondta: a német titkosszolgálatnak volt néhány hónapja egy kiszivárogtatása arról, hogy mennyire aktívak az egyéb szolgálatok a balkáni útvonalon. Hogy ezek mikor, milyen formában öltenek testet, azt nem részletezték, de az látható, hogy akár az orosz szolgálatnak is lehet szerepe abban, hogy káosz fokozódjon. Ez több szereplőnek is érdeke lehet, tette hozzá a külpolitikai szakértő.

Feledy Botond szerint a menekülő emberek a legnagyobb áldozatok, mert olyan hatalmi játéknak vannak kitéve, amelyek az első lépésüktől az utolsóig kísérik őket.