Így reagáltak a magyarországi pártok a brit kilépésre

Nagy-Britannia kilépése még szorosabb együttműködésre int minden uniós tagállamot - véli Szigetvári Zsolt, az Együtt elnöke. Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő azt mondta: Cameron részéről ez a kezdeményezés egy felelőtlen, szűk látókörű, saját hatalmon maradását nemzete jövője elé helyező, öncélú kalandorság volt. Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő pedig a "különutas, populista megoldások" veszélyeire hívta fel a figyelmet. A Liberálisok szerint a magyar kormánynak vissza kellene vonnia a népszavazási kezdeményezését.

KDNP: változtatni kell az EU működésén 

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint intő jel a brit népszavazás eredménye. A kisebbik kormánypárt pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy értékelte, hogy a britek unióból való távozásáról szóló döntés fájdalmasan érinti Magyarországot, a magyarokat és az egész EU-t.

A KDNP és a magyar kormányzat is Európa-párti, de Brüsszelnek oda kell figyelnie az uniós polgárok hangjára – írták, hozzátéve: az unió vezetői nem törekedhetnek a nemzetállamok gúzsbakötésére. A Brexit – gazdasági következménye mellett – az EU értékválságáról és sok esetben tehetetlenségéről is szól – értékeli a kisebbik kormánypárt.

Kitértek arra is, hogy a magyar politikusoknak felelősségük van nem csak Európa jövőjét, de a magyar polgárok boldogulását illetően is – legyenek ők idehaza, Nagy-Britanniában vagy máshol a világban. Éppen ez az oka annak, hogy a most elindult folyamatot fontos megállítani még akkor, amikor lényegi változtatásokkal ennek reális esélye van. “Ne engedjük elveszni azt az eszményt és azt a vívmányt, amelyet az Európa Unió testesíthet meg minden állam számára az öreg kontinensen!” – fogalmaztak a közleményben.

Szigetvári: Orbán hagyjon fel az unió elleni hergeléssel!

Szigetvári Viktor az MTI-nek pénteken küldött közleményében sajnálatosnak nevezte a britek döntését az unióból kilépésről, mert az mind az európai közösséget, mind pedig Nagy-Britanniát gyengíti.

Az Együtt szerint az unióban maradó államok feladata, hogy megtalálják az európai polgárok számára is nap mint nap megtapasztalható előnyöket hozó Európai Unió megteremtésének útját.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke. MTI Fotó: Rosta Tibor

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke. MTI Fotó: Rosta Tibor

Ezért Magyarországnak is tennie kell – írta a pártelnök, aki ezért azt követelte, hogy Orbán Viktor “hagyjon fel az Európa elleni hergeléssel, hazug, Európa-ellenes népszavazási kampányával”. Szigetvári Viktor hozzátette: pártja a “hazug népszavazás” bojkottjára szólít fel.

Ha Magyarország részt akar venni az EU újjáalakulási folyamatában, “meg kell szabadulnia a hiteltelen, újra és újra színét és meggyőződését változtató Orbán Viktortól és rezsimjétől” – olvasható a közleményben.

Az ellenzéki politikus emellett arra szólította fel a magyar kormányfőt, hogy kövessen el mindent a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok jogainak megvédéséért.

Szanyi: ez öncélú kalandorság volt

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő közölte, “a drámai eredmény ismeretében most már bátran leszögezhetjük: Cameron részéről ez a kezdeményezés egy felelőtlen, szűk látókörű, saját hatalmon maradását nemzete jövője elé helyező, öncélú kalandorság volt, amelynek nyomán végeredményben csorbul a brit kormány tekintélye Európában és csökken nemzetközi mozgástere is”.

Szanyi Tibor, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) európai parlamenti képviselője.

Szanyi Tibor, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) európai parlamenti képviselője.

Hozzátette, “ha a Brexit-drámától mégis valami pozitív európai hatást remélhetünk, az legfeljebb az lehet, hogy Cameron politikai bűne a jövőben több józanságra intheti Orbán Viktort vagy bármely olyan vezetőt, aki hasonlóképpen hajlamos lenne saját hatalmi szempontjait nemzete érdekei elé helyezve Európa-ellenes, nacionalista kalandokba taszítani országát”.

Ujhelyi: Magyarországnak a magországokkal kell maradnia

Péntek reggeli közleményében Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő a “különutas, populista megoldások” veszélyeire hívta fel a figyelmet. Mint írta, a “félelmekre és a nacionalista gőgre épített hazárdőr politika sokakat megtévesztett Nagy-Britanniában, amelynek súlyos következményei lesznek”.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

 

Leszögezte, “Európai közösségünk a mai nappal válaszúthoz érkezett, a mag-országok hamarosan az unió érdemi átalakítására tesznek majd javaslatot (…) Magyarországnak pedig velük kell maradnia”.

A hivatalos adatok szerint a brit választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százaléka pedig a bennmaradásra.

Tóbiás: Magyarország veszített 

Az MSZP elnök-frakcióvezetőjének értékelése szerint a brit döntés következményeként Magyarországon lassulni fog a gazdasági növekedés, a következő évtizedekben kevesebb uniós fejlesztési forrás érkezik majd magyar településekre, és nyitva  marad az a kérdés, hogy mi történik a Nagy-Britanniában élő és dolgozó 300 ezer magyarral.

Úgy vélte, míg az európai uniós tagországok kormányai és pénzügyi vezetői válságtanácskozásokon keresik a közös megoldást, addig Orbán Viktor magyar miniszterelnök arról beszél, hogyan kösse össze a menekültkérdést saját népszavazási kérdésével.

Budapest, 2016. június 13. Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart Félidőben az Orbán-kormány címmel a Parlamentben 2016. június 13-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője MTI Fotó: Kovács Tamás

Szerinte a brit döntéssel “új helyzet van”, világossá kell tenni, hogy a kormány népszavazási kezdeményezése az Európai Unióból kivezető út első állomása, ezzel szemben az MSZP népszavazási kérdése arról szól, hogy bent maradunk az Európai Unióban, és gazdaságában erős, biztonságos Magyarországot tudjunk építeni.

Az MSZP elnöke kiemelte: a kormány populista, demagóg politikája az elmúlt években európai uniós vonatkozásban konfliktust és megosztottságot hozott. “Az állandó Brüsszellel való harcolás az ide vezet. Nagyon komoly árat fog fizetni Magyarország, ha ezen az úton tovább megy” – fogalmazott Tóbiás József, aki szerint meg kell állítani a miniszterelnököt ezen az úton, mert nem ezt kívánja Magyarország érdeke.

DK: a kormányfő vonja vissza az őszi népszavazást! 

A Demokratikus Koalíció (DK) az őszi kvótareferendum visszavonását követeli a kormányfőtől, szerintük ugyanis az Magyarország uniós kilépéséhez vezet.

Molnár Csaba, az ellenzéki párt ügyvezető alelnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján tragikusnak nevezte a brit EU-tagságról tartott, és a kilépést pártoló tábor győzelmét hozó népszavazás eredményét, ugyanakkor jelezte: Európának tiszteletben kell tartani a döntést, Nagy-Britannia pedig nem tarthat igényt speciális bánásmódra a továbbiakban.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető alelnöke. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető alelnöke. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Molnár Csaba az eredményt a brit konzervatív jobboldal 20 éve tartó EU-ellenes kampányának tulajdonította. A DK-s politikus szerint ez fordult át egy bevándorló-ellenes kampánnyá, s Orbán Viktor miniszterelnök is ezt teszi: évek óta szabadságharcot folytat, most pedig “élesbe kapcsolt”. Ennek a politikának az EU-ból kilépés a vége – jelentette ki, a kvótareferendum visszavonását követelve.

Molnár Csaba egyúttal minimális elvárásként fogalmazta meg, hogy a kormány tájékoztassa a helyzetről azokat a magyarokat, akik Londonban vállalnak munkát.

Liberálisok: a magyar kormány vonja vissza népszavazási kezdeményezését!

A Liberálisok a brit népszavazás tanulságai alapján arra szólítják fel a magyar kormányt, hogy vonja vissza a betelepítési kvótával kapcsolatos népszavazási kezdeményezését – közölte Szent-Iványi István, a Magyar Liberális Párt külpolitikai szakértője pénteki sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint a brit népszavazáson a választók azért döntöttek az Európai Unióból történő kilépésről, mert a brit kormánypárt, beleértve David Cameron brit miniszterelnököt, kétarcú, kétértelmű politikát folytatott az EU-val kapcsolatban és gyakran rájátszott az Európa-ellenes érzelmekre.

Szent-Iványi István úgy vélte: ez Magyarországon is tapasztalható, ezért a brit döntés tanulságait levonva arra szólította fel a magyar kormányt, hogy tegye egyértelművé viszonyát Európához, állítsa le a Brüsszellel szembeni kampányát és vonja vissza a betelepítési kvótával kapcsolatos népszavazási kezdeményezését.

Szent-Iványi István,  a Magyar Liberális Párt külpolitikai szakértője. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Szent-Iványi István, a Magyar Liberális Párt külpolitikai szakértője. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A liberális politikus elismerte, hogy a magyar népszavazásnak nem akkora a jelentősége, mint a brit kilépésnek, de szerinte ugyanazt az üzenetet közvetíti, azt, hogy “üzenjünk Brüsszelnek, mondjunk nemet Európára”.

Hangsúlyozta: a jelenlegi helyzetben sem Magyarországnak, sem Európának nincs szüksége erre a népszavazásra, amely már nem menekültekről szól, hanem Magyarország Európához tartozásáról.

Szent-Iványi István a brit döntés vesztesének nevezte Nagy-Britanniát, Európát és a magyarokat is, a népszavazás nyertesei közé pedig az európai populistákat és euroszkeptikusokat sorolta, valamint Putyin orosz elnököt és mindazokat, akik Európa megosztásában és a gyengítésében érdekeltek.

Hozzátette: az európai vezetőknek – köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek – közös felelősségük, hogy a június 28-ai európai csúcstalálkozón megtalálják a válságból kivezető utat, így meg lehessen őrizni az európai egység előnyeit.

LMP: az EU vezetésének hibás politikája eredményezte a britek döntését 

Ungár Péter, az Európai Zöld Párt elnökségi tagja pénteken, sajtótájékoztatón kijelentette: a britek döntését tiszteletben kell tartani, az uniót azonban új alapokra kell helyezni, ellenkező esetben több tagállam is hasonló döntést hozhat a jövőben.

A politikus kifejtette: több hatáskört kell adni az Európai Parlamentnek az Európai Tanáccsal szemben, eddig ugyanis egyes tagállami vezetők “meg tudtak fúrni” olyan folyamatokat, amelyek az európai emberek többségének támogatását élvezték. Ungár Péter az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker személyes felelősségét is felvetette az eredményért.

Hozzátette: Magyarország egy egységes és cselekvőképes unióban érdekelt, ez utóbbi azonban jelenleg nem látszik biztosítottnak.

Magyarország érdeke továbbra is az uniós tagság – jelentette ki, hozzátéve: az LMP azonban támogatja az alapszerződések újratárgyalását, a többi közt annak érdekében, hogy a termőföld ne képezze a tőke szabad áramlásának részét.

Jobbik: az EU gondolja végig koncepcióját!

A Jobbik értékelése szerint a britek távozása az Európai Unióból az utolsó esély arra, hogy Brüsszel újragondolja koncepcióját.

Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján az EU történetének egyik legnagyobb pofonjaként hivatkozott a brit referendum eredményére. Kiemelte ugyanakkor, hogy ez egyfajta esélyt is jelent, hogy az EU újragondolja: továbbra is a “központosítás és a diktatúra útján halad”, és mellőzi a nemzetállamok akaratát, vagy revidiálja korábbi koncepcióját és a nemzetek Európájának letéteményese lesz.

Utóbbival elkerülhetik az esetleges dominóeffektust, ami az EU széthullásához vezetne – mondta, kitérve arra is: bízik benne, hogy a továbbiakban a kelet-közép-európai országok hangját is meghallják Brüsszelben.

Rossz jelnek nevezte, hogy a nagy tagállamok vezetői David Cameron kormányfőt kárhoztatják, szerinte ez rámutat arra a hamis és cinikus gondolkodásra, hogy ők csak akkor szeretik a demokráciát, ha az ő álláspontjukat legitimálja.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője. MTI Fotó: Kovács Attila

Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője. MTI Fotó: Kovács Attila

A jobbikos politikus szerint tisztelet jár a brit szavazóknak és a politikai elitnek, az emberek óriási külső és belső nyomással dacolva teremtettek precedenst és fektették le az unión kívüli élet feltételeit.

Gyöngyösi Márton arra is kitért: a brit népszavazás Magyarország számára is megmutatta, hogy lehetséges új feltételek kiharcolása. Ha nem változik az EU, akkor a Jobbik a csatlakozási szerződés és az alapokmányok újratárgyalását fogja szorgalmazni és ezt népszavazással is megerősítené – jelentette ki.

Az unióból kilépést firtató kérdésre azt felelte: a Jobbik kivár az ügyben, azonban ha az unió nem képes tanulni a brit leckéből és tovább halad ezen az úton, akkor minden politikai erőnek végig kell gondolni, hogy érdemes-e e közösség tagjának maradni.

PM: a kormány védje meg a Nagy-Britanniában dolgozó magyarokat! 

Szabó Tímea, az ellenzék párt társelnöke pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a magyar kormánynak mindent meg kell tennie, hogy a szigetországban dolgozó 300 ezer magyar munkavállalónak ne kelljen hazatérnie a “kilátástalan helyzetbe”.

Budapest, 2014. január 18. Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke interjút ad az MTI/MTVA újságírójának a Képviselő Irodaházban 2014. január 17-én. MTI Fotó: Kovács Attila

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke MTI Fotó: Kovács Attila

A PM társelnöke emellett arra kérte a kormányoldalt, hogy ne használja belpolitikai csatározásra a britek kilépését az unióból, hanem minden parlamenti párttal tárgyaljon a Magyarországot érintő esetleges veszélyekről.

Jávor Benedek, a párt EP-képviselője hangsúlyozta, az európai közösségnek azon kell gondolkoznia, miként hozhat létre egy erősebb, demokratikusabb, átláthatóbb és a problémákra jobb válaszokat adó uniót. Kulcskérdés, hogy Magyarország ebben a folyamatban részt tud-e venni, vagy ki- és lemarad – mondta, majd hozzátette, az európai együttműködés gyengülése Oroszország érdekeinek kedvez, ezért a magyar kormány nem “asszisztálhat” tovább ehhez a folyamathoz.