Hét új pávapókfajra bukkantak Ausztráliában

A felfedezettekkel negyvennyolcra emelkedett az ismert fajok száma, többségük Dél-Ausztráliában él. A néhány milliméteres, színpompás, násztáncot lejtő pókok igen népszerűek online, még a pókiszonyban szenvedők körében is.

Egy sydney-i kutató az apró, ausztrál pávapókok hét új fajára bukkant. A színpompás, három milliméteres pókocskák sajátos tánccal igyekeznek felhívni magukra az ellenkező nem figyelmét.

Jürgen Otto és David Knowles novemberben éppen más pókfajok után kutatott Ausztrália nyugati részén, amikor két új pávapókfajt fedezett fel. Ezeket a másik öttel együtt múlt hónapban írták le a Peckhamia tudományos folyóiratban.

Az egyik újonnan felfedezett faj (Maratus Bubo) tárja fel színes potrohát. (Fotó: Reuters/Jürgen Otto)

Az egyik újonnan felfedezett faj (Maratus Bubo) tárja fel színes potrohát. (Fotó: Reuters/Jürgen Otto)

Otto szavai szerint az apró termetű pókok nagyon színesek, gyakran irizáló pikkelyeik is vannak, és figyelemre méltó násztáncot lejtenek a kiszemelt nőstény előtt.

Míg a táncoló pókokról készült videofelvételek igen népszerűek online, bizonyos nőstények elfogyasztják udvarlóikat, ha táncuk nem nyűgözi le őket.

Az egyik újonnan felfedezett faj (Maratus Australis) tárja fel színes potrohát. (Fotó: Reuters/Jürgen Otto)

Az újonnan felfedezett Maratus Australis faj tánc közben. (Fotó: Reuters/Jürgen Otto)

Az új pókokkal már 48-ra nőtt az ismert pávapókfajok száma. Többségük Dél-Ausztráliában él, testméretük 3-5 milliméter, a fiatalok testhossza alig éri el a fél millimétert.

A kutató szerint a táncoló pókok, amelyek mellesleg az emberre nézve ártalmatlanok, igen népszerűnek bizonyultak a pókiszonyban szenvedők között is.

Abban reménykedik, hogy mindez a későbbiekben megváltoztathatja az emberek véleményét a pókokról.