A Szerelem ismét Cannes-ban

Újra vetítették a cannes-i filmfesztiválon Makk Károly rendező Szerelem című filmjét, amely 1971-ben megkapta a a zsűri díját. A teljes körűen restaurált Szerelem Cannes-ban volt látható először, és hamarosan ismét látható lesz a francia mozikban is.

Negyvenöt évvel a cannes-i nemzetközi premier után vasárnap este újra bemutatták Makk Károly Szerelem című alkotását a 69. cannes-i fesztiválon, a nagy klasszikusok felújított változatát bemutató Cannes Classics elnevezésű programban.

A vetítés előtt a 90 éves rendező személyesen köszöntötte a nézőket.

Hat filmjét mutatták be Cannes-ban

Makk Károly az MTI-nek Cannes-ban elárulta, hogy ugyanazt a New York-i magyar szabók által készített, “békebeli jól megcsinált szmokingot” viselte, amely a 45 évvel ezelőtti bemutatón volt rajta először.

A rendező számos szakmai és személyes kapcsolatot köszönhet a fesztiválnak, ahol 1955 és 1987 között visszatérő vendégnek számított, hiszen hat filmjét mutatták be.

Budapest, 2015. december 11. Áder János köztársasági elnök (j) és felesége, Herczegh Anita (j2) Törőcsik Mari színművész (b3) és Makk Károly filmrendező társaságában a Sándor-palotában 2015. december 11-én. A színművésznőt 80., a filmrendezőt közelgő 90. születésnapja alkalmából tiszteletvacsorán látta vendégül az államfő. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Budapest, 2015. december 11.
Áder János köztársasági elnök (j) és felesége, Herczegh Anita (j2) Törőcsik Mari színművész (b3) és Makk Károly filmrendező társaságában a Sándor-palotában 2015. december 11-én. A színművésznőt 80., a filmrendezőt közelgő 90. születésnapja alkalmából tiszteletvacsorán látta vendégül az államfő.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Nem akartak világbotrányt

Makk Károly emlékeztetett arra, hogy a Déry Tibor két novellája alapján készült forgatókönyvet politikai okokból hat évig a hatalom nem engedte megvalósítani. Az engedély azután érkezett meg, hogy 1969-ben a ZDF nyugat-német köztelevízió az írótól megvette a forgatókönyvet, s a rendezésre felkérte Makk Károlyt.

A rendező szerint a magyar politikai vezetés el akarta kerülni azt a “világbotrányt”, hogy egy Magyarországon betiltott forgatókönyvből német film készüljön, ezért engedélyezte a film elkészültét.

Szédületes fogadtatás

A Szerelem 1971-es cannes-i fogadtatása Makk Károly szavai szerint “szédületes” volt, a filmet tapsviharral fogadták a nézők, s még az utcán is “őrjöngtek”, amikor oldalán a két főszereplővel, Darvas Lilivel és Törőcsik Marival a vetítés után levonult a vörös szőnyegen. A harmadik főszereplő, Darvas Iván viszont nem lehetett jelen, miután a magyar politikai vezetés nem engedte ki a fesztiválra.

“Te hülyének nézel engem?”

A rendező azt a pillanatot is felidézte, amikor a 45 évvel ezelőtti bemutató előtti sajtótájékoztatón egy újságíró megkérdezte a franciául kiváló beszélő Déry Tibortól, hogy szerinte 1956 forradalom vagy ellenforradalom volt. Mielőtt az író válaszolt volna, szokásához híven néhány másodpercig töprengett, miközben Dósai István, a filmforgalmazásért akkor felelős Hungarofilm vezérigazgatója magyarul odaszólt Makk Károlynak, hogy vegye át gyorsan a szót. “Te hülyének nézel engem?” – szólt vissza emlékei szerint Makk Károly, miközben Déry Tibor azt válaszolta : “Forradalom”.

“Ezután nem lehetett mit csinálni, ez otthon is tudomásul lett véve” – hangsúlyozta a rendező.

Konrád György író (b) beszélget Makk Károly Kossuth-díjas filmrendezővel, a Nemzet Művészével, kiváló művésszel Szeretni kell címmel, a Kossuth Kiadó gondozásában megjelent kötetének bemutatóján Budapesten, a Kino Caféban 2014. november 25-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Konrád György író (b) beszélget Makk Károly Kossuth-díjas filmrendezővel, a Nemzet Művészével, kiváló művésszel Szeretni kell címmel, a Kossuth Kiadó gondozásában megjelent kötetének bemutatóján Budapesten, a Kino Caféban 2014. november 25-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Megszakadt a szíve a gyönyörű fiúért

Az 1971-es zsűri elnöke Michele Morgan francia színésznő volt, aki a vetítés után titokban -, miután a zsűritagok nem találkozhatnak a versenyfilmek alkotóival -, Gaál István filmrendezőnek, a zsűri magyar tagjának közreműködésével egy étteremben találkozott Makk Károllyal, hogy elmondja neki, mennyire tetszett neki a film, és “megszakad a szíve” a Darvas Iván által “játszott gyönyörű fiúért, akit két nő vár” haza.

A Szerelem végül a zsűri díja mellett megkapta a Nemzetközi Katolikus Film- és Audovizuális Szervezet által adományozott OCIC-díjat is, valamint a két főszereplő, Törőcsik Mari és Darvas Iván külön dicsértben részesült.

Francia mozikban is vetítik majd

A film felújított változatát a Magyar Nemzeti Filmalap kezdeményezésére hívták meg az idei fesztiválra. A cannes-i vetítésen jelen voltak a Filmalap vezetői és Andy Vajna filmipari kormánybiztos is.

Az eredeti 35 mm-es film felújítása 4K digitális hordozóra a Magyar Művészeti Akadémia pályázati támogatásával, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) közreműködésével, a Focus-Fox Stúdióban és a Magyar Filmlaborban készült. A teljes körűen restaurált Szerelem Cannes-ban volt látható először, és hamarosan ismét látható lesz a francia mozikban is.