Elenyésző a szélfarmok hatása a helyi időjárásra

Kutatóknak először sikerült lemérniük egy szélfarm éghajlati hatásait a helyi környezetre. Kísérletükben talajszinten észleltek némi melegedést, ami a szélfarm határain belüli régióra korlátozódott.

Először mérték fel, mennyire befolyásolják a szélfarmok a helyi időjárást. Az Environmental Research Letters folyóiratban közölt tanulmány szerint a hatás olyan elenyésző, hogy nem érdemes aggódni miatta.

“Jó ideje hallani aggodalmakat róla, hogy a szélparkok befolyásolhatják a helyi klímát” – idézte Stephen Mobbsot, a tanulmány társszerzőjét, a Leeds-i Egyetemen működő Légkörtudományi Nemzeti Központ igazgatóját a BBC News.

A szakemberek egy 2005 óta működő dél-skóciai szélfarmon végeztek vizsgálatokat hőmérséklet- és páratartalom-mérő műszerekkel. A 18,6 négyzetkilométernyi területen több hónapon át karbantartási munkálatok folytak és a szélturbinák nem üzemeltek.

A kutatóknak ezért egyedülálló lehetőségük nyílt annak összehasonlítására, hogy milyen klíma uralkodik a területen az 54 szélturbina pihentetése, valamint működtetése közben.

Lenyugvó telihold egy szélfarm mögött a kaliforniai Mojave-sivatagban 2004-ben. (Fotó: Reuters/Toby Melville)

Illusztráció – Lenyugvó telihold egy szélfarm mögött a kaliforniai Mojave-sivatagban 2004-ben. (Fotó: Reuters/Toby Melville)

A szakember szerint a park üzemeltetésekor tapasztalt hőmérséklet-emelkedés még a legszélsőségesebb időjárási feltételek mellett sem volt több 0,2 Celsius-foknál és a szélfarm területére korlátozódott.

“Mivel sikerült pontosan felmérnünk a hatást, ezért azt is meg tudjuk mondani, hogy az olyan elenyésző, nem érdemes aggódni miatta” – tette hozzá Mobbs.

A kutató úgy véli, a felhőmentes éjszakákon a talaj közelében a levegő lehűl, a nagyjából 70 méter magas szélturbinák tetejénél azonban pár fokkal melegebb van, ami teljesen természetes.

“Ha az ember ilyenkor bekapcsolja a turbinát, akkor az a hidegebb talaj menti levegő felé hajtja a felül lévő melegebb levegő egy részét. Ezzel egy időben persze a lenti hideg levegőt is feljebb hajtja. Ez a turbinák melegítő hatása. Valójában nem történik más, mint a levegő összekeverése” – magyarázta a szakember.