Tavaly több mint 1300 rinocéroszt öltek meg Afrikában

Egy vezető környezetvédelmi szervezet szerint tavaly több mint 1300 orrszarvút öltek meg az orvvadászok Afrikában, ez rekord 2008 óta, amikor is Dél-Afrika betiltotta az orrszarvútülkök kereskedelmét.

Hat éve folyamatosan növekszik a vadorzók által megölt orrszarvúak száma Afrikában, 2015-ben 1338 állatot mészároltak le tülkükért – jelentette be a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerdán.

Ez a legnagyobb éves veszteség azóta, hogy 2008-ban a Dél-afrikai Köztársaság betiltotta az orrszarvútülök kereskedelmét, és elterjedt a vadorzás. Azóta mintegy 5940 rinocéroszt öltek meg Afrikában, ám tudósok szerint ennél jóval több lehet a vadorzók áldozatainak száma – közölte a szervezet.

A veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó washingtoni egyezmény (CITES) alapján 1977-ben tiltották be az orrszarvútülök kereskedelmét. A Dél-afrikai Köztársaság, ahol a Föld rinocéroszpopulációjának mintegy 80 százaléka él, 2008-ban csatlakozott az egyezményhez.

Szélesszájú rinocéroszok vöröscsőrű nyűvágókkal a Kruger Nemzeti Parkban. (Fotó: AFP)

Szélesszájú rinocéroszok vöröscsőrű nyűvágókkal a Kruger Nemzeti Parkban. (Fotó: AFP)

Az elmúlt két évben orvvadászatuk aránya Kenyában csökkent, a Dél-afrikai Köztársaság tavaly jelentette be először, hogy területén is enyhült valamicskét ez az arány.

Az új adatok szerint az elmúlt két évben Namíbiában megnégyszereződött, Zimbabwéban megkétszereződött az állat orvvadászatának aránya.

Szakemberek becslései szerint az afrikai kontinensen 2015-ben a szélesszájú orrszarvúak száma 19-21 ezer, míg a keskenyszájúaké 5-5500 között mozgott.