Vétózott Orbán, egy időre félbeszakadt az EU-csúcs

Nem tudtak megállapodásra jutni a migrációs válság megoldását célzó török tervezetről az uniós tagállamok vezetői. A következő napokban tovább dolgoznak majd az ügy megoldásán - tudatta újságírókkal egy uniós diplomata hétfő este. Ugyanakkor a csúcsértekezlet folytatódott, s az EU-vezetők hétfő este Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel vacsoráznak.

Az idézett, név nélkül nyilatkozó uniós tisztviselő a tagállamok állam- és kormányfőinek tárgyalása részleteinek egyes elemeit ismertetve elmondta, hogy a tagállami vezetők szerint az uniónak több időre van szüksége a Törökországgal való megegyezésre a migrációs válság megoldási tervének véglegesítéséhez.

A diplomata elmondta, hogy Ahmet Davutoglu török miniszterelnök újabb javaslatokkal és megoldási lehetőségekkel állt elő a migrációs krízissel kapcsolatban az uniós vezetőkkel folyatatott csúcstalálkozón. Javaslata szerint Ankara többet tenne a migránsáradat megfékezésére, mint amennyiről eddig tárgyaltak, de cserébe többet is kér az uniótól.

Hatmilliárd eurót követelnek a törökök

Az uniós forrás szerint Ankara a szíriai menekültek török területen történő ellátásához megígért 3 milliárd eurónak a dupláját, továbbá a török EU-csatlakozási tárgyalások azonnali felgyorsítását, valamint a törökök uniós vízummentességének előre hozatalát, már idén tavaszi bevezetését kéri.

Törökország ezért cserébe hajlandó visszafogadni azokat a nem szíriai migránsokat, akiknek menedékkérelmét az uniós országokban elutasítják.

Vannak országok, amelyek támogatják a török javaslatokat, de a megállapodás kidolgozására és elfogadására az előkészítési idő rövidsége miatt nem kerül sor a hétfői ülés végén – tette hozzá a tanácsi diplomata.

Orbán Viktor miniszterelnök megérkezik az Európai Unió és Törökország vezetőinek rendkívüli migrációs csúcstalálkozójára Brüsszelben 2016. március 7-én. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Vétózott Orbán

Az MTI brüsszeli forrásokból úgy értesült, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök megvétózta a török menekülttáborokból Európába történő direkt áttelepítési javaslatot, ezért szakadt meg az uniós csúcstalálkozó.

Más források arról számoltak be, hogy több EU-tagország vezetője kifogást emelt a tervezet több pontja ellen.

Preben Aamann, az Európai Tanács elnökének szóvivője a Twitteren azt közölte, hogy “a huszonnyolc tagállam vezetői rövid szünetet tartanak”, és utána folytatják a tanácskozást.

Kiszivárgott a tervezet 

Az európai uniós és török vezetők brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozójáról a kiszivárgott megállapodástervezet értelmében az EU megduplázná a Törökországnak az Európába irányuló menekülthullám kezeléséhez nyújtott támogatás jelenleg hárommilliárd eurós összegét, emellett a tervezettnél korábban – legkésőbb júliusig – eltörölné a vízumkötelezettséget a török állampolgárokkal szemben.

Ankara ideiglenes jelleggel visszafogadná az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét, ha azok nem kapnak az EU-ban menedékjogot, az EU-nak viszont minden visszafogadott szíriai állampolgár helyett be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. Az áttelepítések költségeit az EU fedezné.

A kiszivárgott tervezetből Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke annyit erősített meg, hogy Törökország további hárommilliárd eurót kért 2018 végéig az Európai Uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására.