Nem tárgyal Robert Fico pártjával közös kormányról a Most-Híd

A párt úgy döntött, hogy nem tárgyal Robert Fico kormányfő választásokon győztes pártjával egy leendő közös kormányról - közölte Bugár Béla, a szlovákiai Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt elnöke hétfőn a párt elnökségi ülését követ

Andrej Kiska szlovák államfő a szombati parlamenti választáson a törvényhozásba bejutott nyolc párt közül hatnak a vezetőjét fogadta hétfőn az elnöki palotában. Az Irány – Szociáldemokrácia vezetője, Robert Fico kedden veszi át kormányalakítási megbízását, a negyedik legerősebb képviseletet szerzett Mi Szlovákiánk – Néppárt vezetőjét, Marián Kotlebát pedig az államfő nem hívta meg.

epa05197126 Slovakian Prime Minister and Chairman of Direction – Social Democracy (SMER) party, Robert Fico, during a press conference after the announcement of election results, at the SMER party election headquarters in Bratislava, Slovakia, 06 March 2016. Reports state that early results indicate that Slovak Prime Minister Robert Fico has won the general election but SMER party lost its majority in parliament EPA/FILIP SINGER

Andrej Kiska az általa hétfőn délelőtt tartott sajtótájékoztató után fogadta a parlamentbe jutott politikai csoportosulások vezetőit, a pártjuk által szerzett mandátumok szerinti sorrendben. A pártvezetők az államfővel folytatott rövid egyeztetést követően egyenként nyilatkoztak a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek.

Richard Sulík, az ellenzéki pártok közül legtöbb mandátumot szerzett, liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) vezetője az egyedüli lehetséges helyes döntésnek nevezte, hogy Kiska Robert Ficót bízta meg a kormányalakítással. Hozzátette: amennyiben Ficónak nem sikerül kormányt alakítania, kész maga is felvállalni ezt a feladatot. A liberálisok vezetője a lehetséges kormánykoalíciókkal kapcsolatban feltett kérdésre válaszolva ismételten kizárta annak lehetőségét, hogy Robert Ficóval közösen kormányozzon, ugyanakkor utalt rá, hogy a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) szükség esetén el tudná képzelni az együttműködést, de mint jelezte, ez annak is függvénye, hogy miként állna az ötlethez a sokpárti koalíció két lehetséges tagja, a Bugár Béla vezette Most-Híd és az SNS.

Igor Matovic, a populista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek mozgalom vezetője a Kiskával folytatott egyeztetésen Sulíkhoz hasonlóan egy sokpárti koalíció létrehozása szempontjából kulcsfontosságúnak nevezte a Most-Híd és az SNS megegyezését. Ugyanakkor ismételten kizárta, hogy részese legyen egy olyan kormánykoalíciónak, amelynek az Irány is része. “Akkor inkább az előre hozott választások” – mondta Matovic.

Andrej Danko, az SNS elnöke 50-50 százalékra tette annak esélyét, hogy pártja Robert Ficóval egy kabinetben vagy egy ellenzéki pártok alkotta koalíciós kormányban részt venne. Danko ez utóbbi megoldással összefüggésében azt mondta: nem viseltetik ellenszenvvel a Most-Híd iránt, de nem törekszik mindenáron arra, hogy pártja kormányzati tényező legyen.

A Mi Szlovákiánk – Néppárt közleményben reagált arra, hogy vezetőjüket nem hívta meg az egyeztetésre Andrej Kiska. Ebben azt írták: az, hogy az államfő egyedül őket nem hívta meg, annak bizonyítéka, hogy az összes többi parlamentbe került párt és az államfő egy és ugyanazon oldal érdekeit képviseli.

Boris Kollár, a politikailag meghatározhatatlan Család vagyunk csoportosulás vezetője az egyeztetés után nyilvánvalóvá tette: semmilyen kormánykoalíciónak nem kíván tagja lenni, de hajlandó voksaikkal támogatni egy olyan kormányt, amely rögzíti programjában az ő célkitűzéseiket. Döntését azzal indokolta, hogy állítása szerint a vezető politikusokat a politikai spektrum minden szegletében oligarchák irányítják.

Bugár Béla, a Most-Híd vegyes párt elnöke az SNS-szel való lehetséges együttműködésükről azt mondta: ezt nagyon nehezen tudnák megmagyarázni választóiknak. Ugyanakkor mindent meg lehet magyarázni – tette hozzá. Bugár később, pártja elnökségének ülését követően közölte: úgy döntöttek, hogy nem tárgyalnak Robert Fico pártjával egy leendő közös kormányról. A Most-Híd vezetője az ujszo.com szerint arról is beszélt, hogy most, miután már lezajlottak a választások, az együttműködés lehetőségeiről “biztosan egyeztetnek majd a Magyar Közösség Pártjával”, amely kimaradt a parlamentből.

Radoslav Procházka, az államfővel folytatott pártelnöki egyeztetés utolsó résztvevője, a magát jobbközép pártként pozicionáló Háló elnöke azt mondta: ha Robert Fico koalíciós tárgyalásra hívná őket, a felkérésnek nem tesznek eleget, ellenben ha ugyanezzel a liberálisok vezetője szólítja meg őket, szívesen tárgyalóasztalhoz ülnek.

Kapcsolódó tartalom