Svájc is bekeményíthet a bevándorlókkal szemben

Népszavazást tartanak vasárnap Svájcban, ahol többek között arról kell véleményt nyilvánítania a lakosságnak, hogy egyetért-e a bűncselekményt elkövető külföldiek automatikus kiutasítását előirányzó, a bevándorlásellenes Svájci Néppárt (SVP) által előterjesztett törvényjavaslattal.

Az ország legerősebb politikai formációjának számító SVP egy hasonló tartalmú, de a kitoloncolással járó bűncselekmények tekintetében engedékenyebb kezdeményezésére már 2010 novemberében igent mondtak az alpesi ország lakói. Az előterjesztést tavalyi törvénybe iktatásakor a kormány és a parlament azonban  kiegészítette egy méltányossági záradékkal, amely számos esetben nem teszi lehetővé a tényleges kiutasítást. Az SVP véleménye szerint ezzel a lépéssel felhígították a nép korábbi döntését.

Voksolásra várók sorakoznak a berni pályaudvaron kialakított szavazóhelyiség előtt 2016. február 28-án. Ezen a napon négy témában kell döntenie az alpesi ország lakosainak: egyetértenek-e a bűncselekményt elkövető külföldiek automatikus kiutasítását előirányzó, a bevándorlásellenes Svájci Néppárt (SVP) által előterjesztett törvényjavaslattal; támogatják-e a Svájc legfontosabb alpesi tranzitútvonalának számító Gotthard-alagút felújítását és a felújítás ideje alatt egy második alagút építését; egyetértenek-e azzal, hogy a tisztán pénzügyi befektetőket zárják ki az élelmiszertőzsdékről, valamint támogatják-e a Kereszténydemokraták (CVP) kezdeményezését, hogy a házaspárok adózási szempontból ne legyenek rosszabb helyzetben, mint az élettársi viszonyban élők. (MTI/EPA/Alessandro Della Valle)


Az SVP így most azt szeretné elérni, hogy a külföldiek már a kisebb bűncselekmények elkövetése - például a szociális juttatásokkal való visszaélés vagy kábítószer-kereskedelem, illetve ha visszaeső bűnözőről van szó, akkor az "egyszerű testi sértés", "rágalmazás" vagy "verekedésben való részvétel" - esetén se menekülhessenek meg az országból való kitoloncolástól. A kiutasítást a párt javaslata szerint pedig automatikusan - az arányosság mérlegelése vagy az egyedi esetek vizsgálata nélkül - kell végrehajtani, rögtön a kiszabott büntetés letöltése után. Továbbra is érvényben marad viszont az az alkotmányban rögzített kitétel, hogy senkit nem lehet olyan államba visszaküldeni, ahol kínzás vagy kegyetlen bánásmód fenyegeti.

A párt előterjesztését nem támogatja sem a kormány, sem pedig a parlament, mivel szerintük az ellentétes a jogállamiság alapelveivel és a nemzetközi joggal is. Közvélemény-kutatások szerint nagyjából azonos nagyságú a kezdeményezést támogatók és elvetők tábora.

A statisztikai hivatal adatai szerint 2014-ben közel 3900 külföldit toloncoltak volna ki az országból, ha a tavaly márciusban elfogadott törvény már akkor érvényben lett volna. Az SVP új kezdeményezése nyomán ez a szám több mint 10 200 lett volna, a valóságban azonban csak 500 embert toloncoltak ki.

A világon Svájcban az egyik legmagasabb a külföldiek aránya a lakosságon belül: a 2014-es adatok szerint a népesség 24,3 százaléka. Ez a 20. század eleje óta végbement nagy bevándorlási hullámoknak a következménye. A svájci állampolgárság megszerzése azonban nem egyszerű: csak az igényelheti, aki már 12 évet élt az országban. Sok Svájcban született külföldi azonban megtartja szülei származási országának állampolgárságát.



Az alpesi országban élő nagyjából 2 millió külföldi többsége Európából származik: 15,3 százalék az olaszok, 14,9 százalék a németek, 13,1 százalék a portugálok, 5,8 százalék a franciák, 5 százalék a koszovóiak, 4 százalék a spanyolok és 3,9 százalék a szerbek aránya. Európa többi részéből 19,3 százalékuk származik, Törökországból 3,5 százalék. Az afrikai bevándorlók aránya 4,3 százalék, az amerikaiaké 4 százalék. A hivatalos svájci statisztikák szerint a külföldiek 6,5 százalékát teszik ki az ázsiaiak, óceániaiak és a hontalanok, vagyis akik semmilyen állampolgársággal nem rendelkeznek.