Irányt válthat a migránstömeg, felkészül: Olaszország

Róma a Balkánon keresztül haladó migrációs útvonal módosulásától tart, illetve Líbia irányából is újabb tömegek érkezésére számítanak.

Az olasz titkosszolgálat tavaly nyár óta figyeli a balkáni útvonalat, mert az olaszok attól tartanak, hogy a balkáni útvonalon haladó migrációs áradat egyszer csak irányt vált. Tavaly még Szlovénián keresztül várták a migránsokat, most már azonban úgy vélik: az embertömeg Montenegrón és Albánián keresztül juthat el az adriai partokig, ahonnan hajóval már könnyen átkelhet a dél-olasz Puglia partjaira - mondta az MTVA római tudósítója.

Az utóbbi napokban ezért a parti őrséggel erősítették meg a határellenőrzését, és vasárnap Pugliában nyílik meg a negyedik olaszországi regisztrációs központ. A tarantói kikötő egy részét elkerítették, és sátortábort állítottak fel, ahol naponta 300-400 embert tudnak majd regisztrálni.

Nemcsak keleti, hanem déli irányból is érezhet emberáradat Itália felé, főleg, ha romlik a helyzet Líbiában is. Ha a következő hetekben egy esetleges katonai beavatkozásra kerülne sor, akkor Olaszország szerint a líbiai emberkereskedők Észak-Afrika partjairól is tömegesen indíthatják el az embereket a dél-olasz partok felé. Olaszország Európa déli kapujaként így két irányból is ki lenne téve a migrációs nyomásnak - jelezte Sárközy Júlia.



A bevándorlók jelenleg is folyamatosan érkeznek Olaszországba, januárban és februárban ugyanakkor kevesebben, mint tavaly; 2015-ben több mint 154 ezren érkeztek. Délen minden nap több száz, esetenként akár ezer ember köt ki. Ha megindulna a balkáni áradat, Olaszország újabb regisztrációs központokat nyithat meg Pugliánál. Ha esetleg Ausztria lezárná olasz határát, akkor Itália északkeleti részén is létesülhet hotspot.