Szijjártó: egyre több ország látja be, hogy egyedül a magyar megoldás működik

Ha Európa egy évvel ezelőtt fogadta volna el a magyar megoldást a bevándorlási válsággal kapcsolatban, ma nem itt tartanánk - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az MTI-vel.

A tárcavezető arra reagált, hogy Sigmar Gabriel alkancellár, SPD-elnök a német ARD-tévé politikai vitaműsorában úgy nyilatkozott a bevándorlásról: "Orbán magyar miniszterelnök kijelentette, hogy nem alkalmazza az EU-menedékjogot, nem akar egyetlen menekültet sem az országában. És akkor keletkeztek a magyar határ előtt a rossz képek. És akkor mi azt mondtuk, inkább hagyjuk az embereket hozzánk jönni, mint hogy hagyjuk őket nyomorogni."



Mint mondta, "a dolog azzal indult, hogy egy kelet-európai miniszterelnök európai jogot sértett, és nem azzal, hogy a német kancellár európai jogot sértett". Úgy vélte, "ha mi talán hibát követtünk el, akkor azt, hogy túlbecsültük a készséget a közös felelősségvállalásra Európában.

Ha egymillió embert 500 millió emberre elosztottunk volna, akkor senkivel nem történt volna semmi. Nem azzal indult a dolog, hogy mi meghívót küldtünk volna, a dolog azzal indult, hogy Orbán azt mondta: én senkit nem fogadok be."

Szijjártó Péter mindezzel kapcsolatban kijelentette: "sajnos egyes európai vezetők továbbra is megpróbálják a valótlanságot valóságnak, a hamisságot igazságnak beállítani". Ellentétben azzal, amit a német alkancellár mond, Magyarország nem sértett európai jogot, épp ellenkezőleg, egyedül Magyarország tartja be a nemzetközi előírásokat, és védi meg a schengeni zóna külső határát - emelte ki.

A külügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország mindig befogadta azokat, akik valóban menekültek. Ugyanakkor feltette a kérdést, hogy "menekült-e az, aki elhagyja Törökországot, Görögországot, Macedóniát, Szerbiát, Horvátországot, Szlovéniát és Ausztriát azért, hogy Németországba jusson".

Úgy vélte, ezek az emberek semmilyen megállapodás alapján nem tekinthetők menekülteknek, ők illegális gazdasági bevándorlók, márpedig "Magyarország nem fogad be illegális gazdasági bevándorlókat".

Szijjártó Péter szerint ma már egyre több ország látja be, hogy egyedül a magyar megoldás működik. Ha Európa egy évvel ezelőtt fogadta volna el a magyar megoldást, ma nem itt tartanánk - mutatott rá.