Elindult az új regisztráció a balkáni útvonalon

Hétfőtől érvényben van az egységes regisztrációs rendszer a balkáni útvonalon. A macedón-görög határon biometrikus adatokat vesznek minden egyes migránstól, a regisztrációs lapot pedig az egész balkáni útvonalon elismerik. Akinek ilyen papírja nincs, nem mehet tovább.

Vasárnap a szerbek ismét felénk is szállították a migránsokat, miután patthelyzet alakult ki a szerb-horvát határon.

Csaknem ezer fős tömeg torlódott fel, akiket nem engedtek tovább Nyugat-Európa felé. A migránsok türelme óráról-órára fogyott: szembementek a rendőrökkel, áttörték a sorfalat, Németország és Angela Merkel nevét skandálták, majd gyalog indultak útnak az autópályán.

A tiltakozókat vasárnap 17 óra körül szállították el a rendőrök, és a Sidhez közeli principovaci befogadó központban helyezték el őket - mondta az M1 helyszíni tudósítója. Reggel 300-an érkeztek Sidre a presevói vonattal, ezt leszámítva eseménytelenül indult a hétfő.

E héttől Bulgária felől már nem lehet belépni Szerbiába, így az egyetlen hivatalos migránsútvonal csak Presevón át vezet.

Afgán menekültek a macedón határon Fotó:EPA

Afgán menekültek a macedón határon Fotó:EPA



Már érvényben van az egységes regisztrációs rendszer is. A macedón-görög határon biometrikus adatokat vesznek minden egyes migránstól, a regisztrációs lapot pedig az egész balkáni útvonalon elismerik. Akinek ilyen papírja nincs, nem mehet tovább.

A tudósító hozzátette: nagyon sokan vannak olyanok Siden is, akik nincsenek a dokumentum birtokában. Annak a 217 személynek sincs regisztrációs lapja, akit Horvátország és Szlovénia a múlt héten küldött vissza.

Szerbia nem zárta le a határait

A szerb rendőrfőnök kiemelte: Szerbia határait nem zárták le, csupán szigorítottak az ellenőrzésen, és az országba csak érvényes úti okmányokkal léphetnek be az emberek. Szerinte arra van szükség, hogy a nyugat-balkáni útvonalon fekvő országok egységesen lépjenek fel annak érdekében, hogy a tavaszi, illetve nyári migránshullámot - amikor jelentősen többen érkeznek majd - készen várhassák.

Vladimir Rebic információi szerint Szerbiában jelenleg 120-150 gazdasági bevándorló tartózkodik, aki nem folytathatja útját Horvátország felé. Ők két dolgot tehetnek - magyarázta -, vagy menekültstátust kérnek, vagy visszatérnek abba az országba, ahonnan Szerbiába érkeztek.

A macedón-szerb határ 2016. február 22-én Fotó: EPA/NAKE BATEV



Novemberben már szigorított Macedónia és Szerbia

Macedónia és Szerbia már novemberben szigorított a migránsok ellenőrzésén, és csak azokat engedte be, akik háborús övezetből, azaz Szíriából, Irakból vagy Afganisztánból érkeztek, így azok a migránsok, akik nem tudták bizonyítani, hogy ezekből az országokból származnak, nem léphettek át a nyugat-balkáni migránsútvonalon fekvő következő országba.

A határellenőrzésen január közepén tovább szigorítottak, így a dokumentumokban már a célországnak is szerepelnie kellett, és csak azok folytathatták útjukat, akik Németországban vagy Ausztriában kérnének menedéket. Azok, akik nem felelnek meg ezeknek a kritériumoknak, gazdasági bevándorlónak minősülnek.