Együtt: Orbán miatt is nehezedik a kint dolgozó magyarok helyzete

Hajdu Nóra, az ellenzéki párt elnökségi tagja szerint a magyar miniszterelnök döntése miatt is nehezedni fognak a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok körülményei, azoké is, akik épp a magyar kormány miatt hagyták itt az országot. Az ellenzéki politikus által idézett pénteki megállapodás nem visszamenőleges hatályú, az csak az újonnan érkezőket fogja érintetni.

Hajdu Nóra szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az Európai Tanács a kétnapos csúcstalálkozóján egyhangúlag döntött a brit reformtörekvésekről, ezen belül a nagy-britanniai munkavállalás kérdéséről és a migrációról.

Hozzátette: a magyar miniszterelnök egyenrangú partnerként ült a tárgyalóasztalnál és mindkét határozat egyhangúlag született meg.

Azt mondta: a miniszterelnök döntése miatt is nehezedni fognak a Nagy-Britanniában munkát vállaló magyarok körülményei, pedig sokan közülük azért hagyták el Magyarországot, mert "nem bírtak ebben a rendszerben élni".

Véleménye szerint Orbán Viktor maga is elismerte, elfogadta azt a határozatot, amelyben szerepel, hogy végre kell hajtani a betelepítési kvótákról hozott korábbi európai döntéseket.



Tette ezt úgy a miniszterelnök - fogalmazott Hajdu Nóra -, hogy korábban egy "szégyenletes kampánysorozatot" indított a nemzeti konzultációval a migráció ellen, és bejárják az országot azok "a fideszes önkormányzati kezdeményezések", amelyekben felszólítják a kormányt, hogy tegyen meg mindent az európai uniós döntések "megtorpedózásáért".

EU-London megállapodás a szociális segélyekről

A brüsszeli EU-csúcson David Cameron brit kormányfő legtöbb vitát kiváltó követelését illetően olyan megoldás született, amelynek értelmében Nagy-Britanniában alapvetően négy, de szükség esetén akár hét éven át is korlátoznák az unióból újonnan érkező külföldi munkavállalóknak járó, foglalkoztatással összefüggő juttatásokat.

Az intézkedésnek nincs visszamenőleges hatálya, nem érintheti az országban régebben dolgozó vendégmunkásokat.