Kritikus a helyzet az EU-csúcson

Egy neve mellőzését kérő tisztviselő arról számolt be, hogy a tanácskozáson kritikus a helyzet, az egyeztetések legkorábban este folytatódnak.

További halasztást szenved az Európai Unió állam- és kormányfőinek plenáris tárgyalása a brit reformelképzelésekről - jelentette be a Twitteren péntek délután Preben Aamann, az Európai Tanács elnökének szóvivője.



A tagállami vezetők az eredeti tervek szerint "angol reggeli" fölött véglegesítették volna a megállapodást, ám ezt később ebéddé, majd "étkezéssé" minősítette át Aamann; a szóvivő legalább öt halasztást jelentett be a Twitteren.

A legutóbbinál már nem is jelölt meg időpontot, hogy mikor folytatódhatnak a plenáris egyeztetések. Korábban 13.30-at, majd 14.30-at, 15.30-at, kisvártatva pedig 16.00 órát jelölt meg várható kezdésként.

Végül határozatlan idejű halasztást jelentett be. Ilyenkor a tagállami vezetők kisebb csoportokban egyeztetnek, pihennek, Donald Tusk pedig "gyóntatásnak" nevezett kétoldalú megbeszéléseket folytat, hogy a 28-ak végül egyezségre tudjanak jutni.

Egy neve mellőzését kérő tisztviselő arról számolt be, hogy a tanácskozáson kritikus a helyzet, az egyeztetések legkorábban este folytatódnak, a tagállami delegációkat pedig arra kérték, hogy szombatra is foglaljanak szállást.

Mit akarnak a britek?


David Cameron brit miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának második napi ülésére érkezik 2016. február 19-én Fotó:MTI/EPA/Stephanie Lecocq



Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak az ország EU-tagságáról, a brit kormány pedig a referendum előtt újra akarja tárgyalni az Európai Unióhoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel, valamint a többi tagállammal, és a brit választók e tárgyalások eredményei alapján dönthetnének arról, hogy az EU-n belül, vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat.

A brit miniszterelnök pártja tavaly májusi parlamenti választási győzelme óta komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy megszerezze a reformokhoz szükséges támogatást.

A szociális juttatások terén London legvitatottabb elvárása, hogy négy éven át korlátozná az unióból érkező külföldi munkavállalóknak járó, a foglalkoztatással összefüggő juttatásokat. Azok az államok, melyek állampolgárait ez elsősorban érintené, határozott álláspontja, hogy el kell kerülni a diszkriminációt. Több tagállam, köztük Németország is kijelentette, hogy a munkavállalók szabad áramlása megkérdőjelezhetetlen alapszabadság.

A legfontosabb brit követelések között szerepel az is, hogy az euróövezeti országok ne hozhassanak többségi, diszkriminatív jellegű döntéseket a valutaunión kívüli EU-tagok kárára, Nagy-Britanniára ne vonatkozzon az EU-integráció szorosabbra vonásának szerződéses kötelezettsége, valamint az, hogy ne lehessen visszaélni az unión belüli szabad mozgással. Franciaország már jelezte: London nem kaphat vétójogot az eurózónát érintő kérdésekben.

Orbán sajtótájékoztatója is elmaradt


A miniszterelnök kétoldalú egyeztetésekkel és felkészüléssel tölti a napját Brüsszelben, az Európai Tanács épületében - közölte az MTI érdeklődésére Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, annak kapcsán, hogy immár vagy fél tucatszor elhalasztották az európai uniós csúcstalálkozó pénteki munkaülésének kezdetét.

A sajtófőnök tájékoztatása szerint Orbán Viktor péntek délelőtt a visegrádi országok (V4) csúcstalálkozója keretében egyeztetett a cseh, a lengyel és a szlovák miniszterelnökkel, majd később külön-külön tárgyalt a bolgár és a horvát kormányfővel.

Attól függően, hogy meddig húzódnak el a megbeszélések, Orbán Viktor a csúcstalálkozó végén sajtótájékoztatón vagy rövid nyilatkozatban értékeli az Európai Tanács ülésén történteket - tette hozzá Havasi Bertalan.