Készültség a Hortobágy-Berettyó mentén

Folyamatos az árvízi készültség Borsodban is, az ország több pontján gondot okoz a belvíz, és magas a Balaton vízállása is.

Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Hortobágy-Berettyó főcsatorna mentén a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) kedden, miután a Bucsa-Nádudvar árvízvédelmi szakaszon, a mértékadó borzi vízmérce 261 centiméteres vízszintet mutatott. Az elmúlt napokban a főcsatorna vízgyűjtőjén lehullott csapadék (10 nap alatt 35-40 milliméter, ami egyhavi mennyiségnek felel meg), valamint a belvízi beemelések miatt emelkedett meg a Hortobágy-Berettyó vízszintje. A következő napokban további lassú áradás várható a főcsatornán. Az elsőfokú árvízvédelmi készültség idején folyamatos figyelő és őrszolgálatot látnak el a Tivizig szakemberei a védvonalon - tette hozzá az igazgató.

Észak-Magyarországon, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében folyamatos a készültség az árvíz miatt - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője kedden a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Hajdu Márton közölte: folyamatosan dolgoznak, hogy minden településrészt meg tudjanak védeni. A védekezéshez minden feltétel adott - tette hozzá. Elmondta: a meteorológia helyzet nem kedvező, hiszen az előrejelzések szerint esős idő várható a következő napokban. Elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén megye, illetve az Északi-középhegység vízfolyásai jelenthetnek problémát. Hajdu Márton közölte azt is: az Alföldön, Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon is gondot okoz a belvíz,  és magas a Balaton vízállása is, ezért a déli parton folyamatos az ellenőrzés.