Novák Katalin: bankoknak is érdeke, hogy pontosan tájékoztassanak a csok-ról

Növekszik a házasságkötések száma, csökken a válásoké, de ellenzéki oldalról tagadják, hogy ezek a megoldások hozzájárulhatnak a népességfogyás megállításához. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a csok-ról beszélt a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Sok ügyfél panaszkodik arra, hogy a banki ügyintézők jó része nem tud pontos tájékoztatást adni a csok-ról, vagy éppen egymásnak ellentmondó információkat nyújtanak. Novák Katalin a Kossuth Rádióban erre úgy reagált, hogy a számos felmerülő kérdés és a hatalmas érdeklődés azt igazolja vissza, hogy az otthonteremtési program valós igényekre reagáló intézkedés, de még nagyon kevés idő telt el a bevezetése óta.

Budapest, 2015. december 30. A Panel-program keretében felújított, huszadik századi panelházak a főváros III. kerületében, a Flórián téren. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre



Az államtitkár elmondta: a csalad.hu portálon folyamatosan találhatók információk a csok-ról, de a kormányzati tájékoztatásnak is különböző csatornái vannak a telefonos segítségnyújtástól az ügyfélszolgálaton át az online felületekig. A részletekről azonban a bankok tudnak majd tájékoztatást nyújtani, hiszen rajtuk keresztül bonyolódik a rendszer. S mivel ez a bankok számára is verseny, ők is abban érdekeltek, hogy minél jobban tudják tájékoztatni az ügyfeleket, amelyhez a Nemzetgazdasági Minisztériumtól minden információt folyamatosan megkaptak, jelentette ki Novák Katalin.
Kossuth Rádió, Vasárnapi újság

Az államtitkár azokat az ellenzéki kritikákat, amelyek szerint a csok-ot csak a jómódúak tudják igénybe venni, nem érzi jogosnak. Nem csak a 10 millió forintos támogatás és a hozzá járó, kedvezményes kamatozású, 10 milliós hitel felfoghatatlanul nagy támogatás, hanem a 600 ezer forint is nagyon komoly segítség azoknak, akik például egy használt ingatlan vesznek, és ebből el tudják végezni a felújítást, magyarázta Novák Katalin. Kijelentette ugyanakkor, hogy a csok nem szociálpolitikai eszköz. Az otthonteremtési programnak kettős célja van: egyrészt demográfiai, vagyis hogy az otthon ne legyen a gyermekvállalás akadálya, másrészt pedig a gazdaságélénkítés.



A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a legbiztatóbb adatnak tartja, hogy majdnem húsz éve nem született annyi gyermek átlagosan egy családban, mint most. Elmondta: a fiatalok bátrabban mernek gyermeket vállalni, emelkedik a termékenységi mutató. S emellett a gyermeket nevelő családok jobban élnek, a családi adókedvezmény folyamatosan nő, ennek köszönhetően a nettó fizetésük közelíti, vagy akár el is éri a bruttót, ingyen kapják a tankönyvet, ingyenesen étkezhetnek a bölcsődékben és az óvodákban, az Erzsébet-tábor programmal pedig kedvezményesen nyaralhatnak.

Kapcsolódó tartalom