A kihalófélben lévő hangok múzeuma

Gyorsulva tűnnek el a hangok az életünkből: az évtizede még mindennaposnak számító hangok sorra vesznek el, már nem is emlékszünk rájuk.

Bizonyos Brendan Chilcutt létrehozta a Kihalóban lévő hangok múzeumát (The Museum Of Endangered Sounds), hogy megőrizze a minap még a közvetlen környezetünkben hallható, ám ma már kiveszőfélben lévő zajokat. Még 2012-ben indította el a projektet, s olyan szédületes hangokat oszt meg velünk, mint az 1983-as JVC HR-7100 videomagnóé, amint hörögve és morogva beszippantja a VHS szalagot.

Brendan saját fogalmazása szerint nem szeretné, ha végleg eltűnne az a „szimfonikus” zene, amivel egy Windows 95-ös számítógép elindult. Vagy ha az érintőképernyők világában hamarosan elfelejtenénk, milyen kopogása is van a QWERTY (mifelénk: QWERTZ) billentyűzetnek.

SaveTheSound

Nem csak nosztalgiázásra alkalmas az oldal: az experimentális (indusztriális?) zenék kedvelői az miniatűrökön kattintgatva, a zörejeket akár egyszerre és ritmusosan megszólaltatva, saját kompozíciókat hozhatnak létre. A múzeum természetesen várja és kéri e-mail címére a menteni javasolt hangokat.