2,9 százalékkal bővült tavaly a GDP

Magyarország bruttó hazai terméke 2,9 százalékkal nőtt 2015-ben az előző évhez képest, tavaly a negyedik negyedévben 3,2 százalékos volt a növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva. Meglódult az építőipar és az ipari termelés is - jelentette pénteken a KSH. A jó makroszámok erősítették a forintot.

Erősödött a forint pénteken a várakozáson felüli magyar makrogazdasági mutatók közzétételét követően. A forint az euróval és a svájci frankkal szemben egyaránt 0,3 százalékkal erősödött, a dollárral szemben viszont árfolyama alig változott. Az eurót az adatok közzététele előtt 311,06 forinton jegyezték, egy órával később pedig már 309,95 forinton. A svájci frank jegyzése 282,40 forintról 281,50 forintra csökkent, a dollár jegyzése pedig 275,10 forintról 275,00 forintra.

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2,9 százalékkal nőtt 2015-ben az előző évhez képest, tavaly a negyedik negyedévben 3,2 százalékos volt a növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal pénteken.

Erre senki nem számított

A negyedik negyedévi adat alaposan túlszárnyalta az elemzők várakozását, bár mindenki erősebb növekedésre számított a harmadik negyedévi 2,4 százalékosnál, de senki nem várt 3,0 százalékos, vagy annál is nagyobb adatot.

A kiigazítás nélküli nyers adatok szerint, illetve a naptárhatás kiszűrésével is 2,9 százalékkal nőtt a GDP tavaly 2014-hez képest.

A negyedik negyedéves növekedés naptárhatással kiigazítva 3,1 százalékos volt az előző év azonos időszakához képest.

Az előző negyedévhez viszonyítva 1,0 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék volumene tavaly a negyedik negyedévben a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint.

MTI Fotó: Ujvári Sándor

MTI Fotó: Ujvári Sándor



A mezőgazdaság és az építőipar lemaradt, a többi ágazat jól teljesített

A növekedéshez a mezőgazdaság és az építőipar kivételével mindegyik nemzetgazdasági ág hozzájárult - mondta az adatok ismertetésekor Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője.

Továbbra is az ipar volt a növekedés fő húzóereje, de most nemcsak a járműgyártás és az ahhoz kapcsolódó ágazatok, hanem majdnem az összes többi ágazat teljesítménye is bővült - közölte a szakember.

A tavalyi utolsó negyedévben a szolgáltatások többsége is "megindult", úgy tűnik, hogy az ipar növekedése húzta maga után a szolgáltatásokat is - tette hozzá.

A főosztályvezető elmondása szerint az építőipar inkább stagnált, a mezőgazdaság mutatott visszaesést.

Lendületben az ipari termelés

Tavaly decemberben 9,4 százalékkal haladta meg az ipari termelés egy évvel korábbit, az év egészében pedig hét és fél százalékkal volt magasabb mint 2014-ben - erősítette meg az egy héttel ezelőtti első becslés adatait a KSH. A feldolgozóipari export volumene 12,3, a belföldi értékesítésé 4,3 százalékkal nőtt. Az ipari termelés alakulásáról bővebben itt olvashat.

Meglódult az építőipar

Ugyancsak a KSH pénteki adatai szerint az építőipar termelési volumene decemberben 8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, 2015 egészét tekintve pedig 3 százalékos a bővülés 2014-hez képest. Az építőipari termelés alakulásáról bővebben itt olvashat.