Visszaszállították Rohácot Magyarországra

Ismét Magyarországon van Jozef Rohác, akit korábban Szlovákiába vittek törvényszéki pszichiátriai vizsgálatra. Ügyvédje aszerint védencét a múlt héten szállították vissza Magyarországra, miután átesett az újabb, immár sokadik kivizsgáláson.

Visszaszállították Magyarországra a Szlovákiában és Magyarországon egyaránt több súlyos bűncselekménnyel vádolt Jozef Rohácot - erősítette meg az MTI érdeklődésére Michal Slivka, a szlovák országos rendőr-főkapitányság (PPZ) szóvivője csütörtökön.

Jozef Rohácot, aki ellen Magyarországon egyebek mellett az Aranykéz utcai robbantás és Fenyő János meggyilkolása miatt folyik eljárás, Szlovákiában több, megrendelésre végrehajtott gyilkosság, illetve közveszélyeztetés bűncselekményének elkövetésével vádolják. Rohácot a bazini (Pezinok) különleges büntetőbíróság kérésére még januárban szállították át ideiglenesen Szlovákiába, törvényszéki pszichiátriai vizsgálat céljából.

Michal Slivka a visszaszállítás időpontjára és körülményeire vonatkozó kérdésre telefonon azt mondta az MTI-nek: sem erről, sem a Szlovákiában lefolytatott törvényszéki orvosi vizsgálat eredményeiről nem adhat tájékoztatást. Dusan Danovy, Rohác szlovákiai ügyvédje az MTI-nek telefonon nyilatkozva viszont elárulta: védencét a múlt héten szállították vissza Magyarországra, miután átesett az újabb, immár sokadik kivizsgáláson. Az ügyvéd úgy tudja, védence most már Magyarországon marad, mert a szlovák hatóságok nem jelezték, hogy újabb vizsgálat vagy más eljárásbeli okból kifolyólag ismét szükségük lenne Rohác Szlovákiába szállítására. Jozef Rohác már korábban lehetővé tette, hogy a Szlovákiában vele szemben folytatott eljárások kapcsán tartott tárgyalásokat távollétében is lefolytathassák.



Jozef Rohácot nem sokkal az után kérték ki a szlovák hatóságok Magyarországtól, hogy a tavalyi év végén Csehországban Tisnov város közelében egy erdőben megtalálták a bűntársának tartott Jozef Hamala testi maradványait. Jozef Hamala nevéhez több - a múlt évszázad kilencvenes éveiben elkövetett - bűncselekmény fűződik Magyarországon, egyebek mellett állítólag Jozef Roháccsal együtt részt vett az Aranykéz utcai robbantás megszervezésében és előkészítésében. Hamalát a szlovák hatóságok 1999 óta eltűntként tartották számon, később kiderült, hogy a férfit már 2002-ben meggyilkolták, a szlovák rendőrség szerint azért, hogy ne tudjon tanúskodni a kilencvenes évek végén Magyarországon elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban.