Új magyar nemzeti légitársaság mellett érvel a pilóta egyesület

Nincs közvetlen járat Magyarországról több balkáni országba, a a fapadosok nem az ország érdekeivel foglalkoznak, nincsenek összehangolva a menetrendek - mondta a pilóta egyesület elnöke, aki egy új magyar nemzeti légitársaság mellett érvelt.

Lehet létjogosultsága egy új magyar nemzeti légitársaságnak a Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesületének elnöke szerint. Demeter Csaba az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában elmondta, Magyarországnak sok balkáni országba nincs közvetlen légi járata.

A fapadosok szerinte nem az ország érdekeivel foglalkoznak

Az egyesületi elnök úgy fogalmazott, hogy Magyarországon a fapados társaságok uralják a légiközlekedést, amelyek nem az ország érdekeivel foglalkoznak, hanem a saját üzleti szempontjaikkal. Azt keresik, hogy hol tudják megtölteni a repülőgépeket, és ha egy területen nem jönnek be a számításaik, akkor bezárják az ottani bázisaikat.

Nincsenek összehangolva a menetrendek

Demeter Csaba emlékeztetett arra, hogy Budapest korábban elosztó szerepet töltött be a légi közlekedésben: a Malév "ráhordta" az utasokat a nagyobb járatokra. A fapados struktúrában ezzel szemben közvetlenül szállítják az embereket az egyik pontból a másikba, a menetrendek nincsenek összehangolva, így nehézkes a továbbutazás.

Drasztikusan átalakult a piac a Malév leállása óta

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Malév leállása óta drasztikusan átalakult a piac, és megváltoztak az utazási szokások. Bécs átvette Budapest korábbi szerepét, az emberek pedig hozzászoktak a csökkentett szolgáltatáshoz, ezért nagyon komolyan meg kell vizsgálni egy új magyar nemzeti légitársaság létrehozásának lehetőségeit.

A volt Malév-pilóták nagy többsége el tudott helyezkedni

Azt is megemlítette, hogy a Malév pilótáinak mintegy 95 százaléka el tudott helyezkedni külföldön, és ők kezdetben biztosan kételkednének az új légitársaságban.