Lázár: arra készülünk, hogy a kerítést meg is kell védjük

Az ország biztonságához a honvédség és a rendőrség összefogása kell, a Fidesz elnöksége pénteken dolgozza ki, hogy ellenzéki támogatás híján milyen megoldást keres majd erre - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány lezárta a csokkal kapcsolatos intézkedéseket, a közfoglalkoztatottak kimaradnak

A kormány a bürokráciacsökkentés jegyében két egyszerű és átlátható rendeletben foglalta össze a legfontosabbakat a csokról, ezek a dokumentumok már olvashatók a Magyar Közlönyben – jelentette be Lázár János a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón. A közfoglalkoztatottakra nem készül külön szabályozás, mert nekik reálisan nincsen esélyük a banki hitelezésre - közölte a miniszter. A miniszterelnökséget vezető miniszter közölte azt is, a kormány döntött arról: 2016-ban a tejtermelők kiemelt támogatásban részesülnek, négysávosítják az M0-ást Abonyig, és áttekintette a Kehi-jelentést is – közölte a kancelláriaminiszter.

Fokozódik a nyomás Magyarországon

Az elmúlt napok eseményei azt mutatják, fokozódik a nyomás Magyarországon – jelentette ki Lázár János. Emlékeztetett: az EU arra készül, hogy Törökországból illegális bevándorlókat fogad be, akiket önkényesen, akár jogi kényszerrel is szétosztana a tagországok közt. Magyarország ezért komoly küzdelemre készül. Az országnak arra is fel kell készülnie – tette hozzá -, hogy a kerítést meg is kell majd védenünk, és a helyzet akár a következő évtizedben sem enyhül majd. Tavasszal megerősödik a migránsnyomás, ezért a kormány arra készül, hogy a magyar román határon is kerítést épít majd - tette hozzá a kancelláriaminiszter.



A honvédség és a rendőrség összefogása kell

A szomszédos országokkal folyamatosa a konzultáció, de a kilátások nem jók, hiszen a törökök azzal fenyegetőznek, átengedik a migránsokat - emlékeztetett a Lázár János. A kormány értékelése szerint 2016 nehéz év lesz, folyamatos nyomás alatt állunk, ezért lenn szükség a parlamenti pártok összefogására, mert a biztonsághoz a honvédség és a rendőrség összefogása kell. A Fidesz elnöksége holnap dolgozza ki, hogy ellenzéki támogatás híján, milyen megoldást keres majd erre. A terrorveszély mindenhol nő Európában, a nyomás biztosan fokozódik majd, a holland uniós elnökség is erősen nyomja hazánkat, ezért nagyon fontos lehet az ellenzéki pártokat a társadalom véleményével, konzultációval, népszavazással is segíteni a döntésben - tette hozzá.

Balhé helyett egyeztetést

A kormány azt kéri a sztrájkra, tüntetésre készülő pedagógusoktól, ne balhéval, hanem tárgyalásokkal érjék el, hogy a gyerekek és a tanárok helyzete is javuljon. Akik most a tüntetésben látják a megoldást, adjanak még egy esélyt a munkaadóval történő egyeztetésre – tette hozzá Lázár János. Példátlan ugyanis, hogy a kormány egyelőre reagálni sem tud a pedagógus szakszervezet követeléseire, ha ugyanis nem politikát akarnak csinálni, a párbeszéd lenne a legbölcsebb dolog - jelentette ki a politikus. Gallónénak ebben az esetben nagy a személyes felelőssége is abban, hogy politika, vagy munka lesz-e majd az iskolákban – fogalmazott. Mérlegelni kell azt is, helyt állt-e a vegyes fenntartói rendszer, az önkormányzatoknak pedig ki kell teríteniük a lapjaikat, képesek-e üzemeltetni ezeket az intézményeket – hangsúlyozta Lázár János.

Vizsgálják a minisztériumi háttérintézményeket

Az államreform egyik fontos lépése a digitális állam, a digitális ügyintézés, a cél, hogy 2020-ra a polgárok ügyeik nagy részét otthonról el tudják intézni – jelentette be a miniszter. Beszámolt arról is, hogy a józsefvárosi Károlyi-Csekonics palotát az állam 2017-re, a reformáció 500. évfordulójára a református egyház rendelkezésére bocsátja. Riporteri kérdésre válaszolva Lázár János közölte, a kormányzati struktúra alapfelállása nagyon egyszerű: minisztérium, kormányhivatal és járási hivatal, a következő feladat ezért a világos irányítási rend érdekében a 73 minisztériumi háttérintézmény feladatainak, foglalkoztatási adatainak áttekintése. Hatvan intézményt a tárcák biztosan bevinnének magukhoz, a többiről egyelőre még vita folyik, mérlegelni kell ugyanis, melyek azok a tevékenységek, amelyeket nem a minisztériumokban kell elvégezni. A vitatott háttérintézmények esetében vizsgálják, hogy az átszervezés nem hátráltatná-e az uniós források kifizetését, mely feladatokat vehet át a felsőoktatás, mely kutatóintézeteknek kell államiként működniük, de szempont az is, hogy az átalakítás hogyan illeszkedik egy-egy államtitkár szakmapolitikai elképzelésébe - mondta a miniszter.

Hóman nem vállalható

Arra a sajtóhírre, hogy egy magyar városban (Vácon) esetleg mégis felállíthatják a Hóman-szobrot, a kancelláriaminiszter úgy reagált: az alaptörvényből egyszerűen levezethető a kormány álláspontja, azt a miniszterelnök is kifejtette decemberben: aki 1944 március 19-e után a németekkel kollaborált, nem vállalható.