Így lehet baj a könnyen osztogatott aláírásunkból

Bűnsegédletért, gondatlanságért, vagy hamisításért is elítélhetik azt, aki jó szándékból, könnyen ír alá tanúként okiratot idegeneknek. Abból is nagy baj lehet, ha kezesként adja a szignóját a gyanútlan állampolgár.

Ismerőseink, de néha idegen emberek is arra kérnek bennünket, hogy tanúskodjunk egy hivatalos iraton. Banki szerződéseinken is általában idegen emberek tanúskodnak. Ha ódzkodunk is a szignótól, általában megtesszük, és nem is gondoljuk, hogy milyen következményei lehetnek ennek.

Nem szerencsés teljesen tudatlannak lenni

Grád András ügyvéd, pszichológus, jogszociológus azt mondta, ő tanúként csak ismerősnek írt alá eddig dokumentumot, olyat, amelyről tudhatta, hogy az a valóságot tükrözi. Vadidegeneknek nem szignózott általa ismeretlen tartalmú okiratot, és ez nem véletlen – tette hozzá.

Stockphoto - ügyintézés - kulcs - értékbecslés - aláírás

Illusztráció - Shutterstock



Hangsúlyozta, nem szerencsés olyan ügyletekben tanúskodni, amikor az illető azt sem tudja, kik kötik az adott megállapodást, és az miről szól, mert később akár a tanú büntetőjogi felelőssége is felvetődhet. Ha például egy levél postai felvételéhez szükséges meghatalmazáshoz tanúkat kell szereznie, akkor családtagjaihoz, barátaihoz, kollégáihoz fordul.

Az embernek általában adódnak olyan kapcsolatai, hogy van kit megkérnie ilyen aláírásra, és nem az utcán kell egy vadidegent leszólítania. Utóbbi egyébként sem túl életszerű, mert a meghatalmazásokat általában számítógépről nyomtatják ki, és azt nem az utcán teszik – mondta.

A banki ügyintéző felkéréséből is gond lehet

Arra a felvetésre, hogy egy banki szerződésnél a pénzintézetben a szomszédos pultban dolgozó alkalmazottakat kérhetik fel tanúnak, az ügyvéd azt mondta, ő is látott nem egy hasonló esetet, és ilyen aláírásokból később bizony lettek problémák.

Egy alkalommal elhalálozási rendelkezést írt alá két banki ügyintéző, akik életükben nem látták az illetőt, ráadásul nem írták oda a lakcíműket, nem volt olvasható a szignójuk, amit nyomtatott betűs változattal sem tettek kisilabizálhatóvá. A rendelkezés érvénytelen lett ezért.
Baj lehet az ismeretlenül szerzett tanúk aláírásából - Napközben

Elég az alaki hiba is

Már csak a jó eséllyel előforduló alaki hibák miatt sem érdemes futtában, az utcán tanúkat szerezni – tette hozzá. Grád András szerint azzal is megdőlhet egy okirat hitelessége, ha a tanú nem emlékszik arra, hogy ott volt, és aláírta a papírt, pláne gondot okoz, ha nem ismeri el sajátjának a szignót, és kiderül, hogy az valóban nem az övé.

Szőllőssy-Csoma Enikő igazságügyi írásszakértő, ha egy tanúként feltüntetett személy nem biztos benne, hogy valójában az ő aláírása szerepel az okiraton, és ennek jelentősége van, akkor ezt érdemes kivizsgáltatni. Első lépéseként a szignót kérdéses aláírásként kezelik, és a döntéshez szükség van bizonyosan az adott személytől származó összehasonlító mintákra.

Bűnsegédnek is minősíthetik a tanút

Grád András szerint azért nem rángatják be a tanúkat, ha a hitelre szerződött személy nem fizeti a plazma tévé törlesztőit, de ezzel együtt sem mindegy, hogy az ember mit ír alá. A köz- vagy magánokirat-hamisítás bűncselekmény, és a tanú bűnsegédként jár el, ha ő is tudja, hogy a szerződés, az okirat tartalma valótlan.

A bűnsegéd büntetési tétele elvben megegyezik az elkövetőre kiszabható szankciókkal, más kérdés, hogy kevesebbet fog kapni. Ettől függetlenül, az e fajta szignózás nem veszélytelen vállalkozás – fogalmazott.



A gondatlanság és a feljelentés mellőzése is büntethető

Ha a tanú nem tudja, hogy valótlan tartalmú dokumentumot ír alá, akkor magánokiratnál nincs probléma, közokiratnál a gondatlanság is büntetendő – tette hozzá.

A jogász megjegyezte, ha valakinek az aláírását más kanyarítja a papírra, akkor az hamisítás, ami szintén bűncselekmény. Ha ezt a tanúként feltüntetett személy észreveszi, hogy visszaéltek a nevével, és nem tesz feljelentést, akkor bűnsegéddé válhat.

Kezesként végképp ne írjunk alá könnyedén

Grád András attól még inkább óvott, hogy valaki kezesként írjon alá túl könnyen, jó szándékból bármit is, mert ha a szerződő fél nem teljesíti a vállalását, akkor azt neki kell majd megtennie, illetve automatikusan tőle hajtják be a követelést.

Hihetetlen veszélyes, csak olyan számára szabad kezességet vállalni, akiről tényleg tudjuk, hogy ezzel nem fog visszaélni, vagy emberi számítás szerint nem kerül olyan helyzetbe, hogy ne tudná fizetni a hitelét – hangsúlyozta az ügyvéd.