Hétméteres hullámokat korbácsol a vihar a francia partoknál

Franciaország nyugati és középső részén 32 megyében, azaz az ország harmadában rendeltek el kedden riasztást a Nagy-Britannia felől érkezett viharos erejű szél miatt.

Egy 53 éves férfi súlyosan megsérült kedden délelőtt Troyes városában, amikor ráestek egy kémény darabjai, amelyet a szél döntött le - közölte a tűzoltóság. Egy másik ember könnyebben megsérült a balesetben.



Hétfő este Párizsban egy férfi és egy nő sérült meg súlyosan, amikor egy reklámtábla rájuk dőlt a viharos erejű szélben.

A Nagy-Britannia felől érkező orkán erejű szél a breton és a normandiai partoknál valamelyest mérséklődött, de a széllökések erősek maradtak az ország északi részén, ahol elérték a 80-100 kilométeres óránkénti sebességet és helyenként megközelítették a 110 kilométert - közölte a francia meteorológiai szolgálat.

A Meteo-France szerint hétfő este a széllökések Franciaország északi és nyugati részén elérték a 140 kilométeres óránkénti sebességet, és látványos hullámokat korbácsoltak az Atlanti-óceán partjainál, de nem okoztak jelentősebb károkat. Délnyugaton a hullámok 6-7 méterre csaptak fel az éjszaka folyamán, és helyenként a víz elöntötte a tengerparti utakat.

A Nagy-Britanniában Imogen névre keresztelt orkán hétfőn a brit szigetek déli részén okozott sérüléseket és komoly közlekedési fennakadásokat.

Walesben és Anglia déli részén 19 ezer otthonban volt áramszünet. Anglia középső részén két iskolás gyerek súlyosan megsérült, amikor a szél rájuk döntött egy három méter magas téglafalat.

Késések, járattörlések voltak a kompközlekedésben és a légiforgalomban, több magas építésű országúti hidat lezártak. A meteorológusok szerint ez volt az elmúlt három évben a legnagyobb erejű vihar, ami Nagy-Britannia déli része felett átvonult.