Emberi hiba okozhatta a bajorországi vonatbalesetet

A vizsgálat első eredményei szerint emberi mulasztás okozta a keddi bajorországi vonatbalesetet, amelyben tíz ember meghalt - írta a dpa német hírügynökség kedden este, "megbízható forrásból" származó értesülésre hivatkozva. Arról egyelőre nem tudni, hogy ki követett el hibát az első vizsgálatok szerint.

A Münchentől mintegy 40 kilométerre délkeletre, Bad Aibling közelében történt balesetben a hatóságok esti összesítése szerint tízen meghaltak, 18-an súlyosan, 63-an könnyebben megsérültek.

Egy embert még keresnek az egyik szerelvény roncsai között. A baleset egy egyvágányos vasútvonal egy éles kanyarulatában, erdős területen történt. A két személyszállító szerelvény nagy sebességgel frontálisan egymásnak ütközött.



A vonatokon többnyire munkába tartó ingázók utazhattak

Gyerekek a farsangi iskolai szünet miatt valószínűleg nem voltak az utasok között. Ugyancsak a szünet miatt a vonatokon kevesebben utaztak, mint egy átlagos munkanapon.

A felső-bajorországi rendőrség külön telefonvonalat létesített az áldozatok és sérültek hozzátartozóinak. Számos farsangi és hamvazószerdai nyilvános rendezvényt lemondtak. A tartományt kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) sem tartja meg hagyományos hamvazószerdai politikai gyűléseit.



Angela Merkel és Horst Seehofer személyesen is kifejezte részvétét. A kancellár berlini nyilatkozatában kiemelte, hogy lesújtotta a szerencsétlenség híre, mielőbbi gyógyulást kíván a sérülteknek és hálás a mentésben részt vevő emberek fáradhatatlan munkájáért. A bajor miniszterelnök Münchenben tett nyilatkozatában egész Németországot megrázó tragédiának nevezte a történteket.

A Meridian vasúttársaság két szerelvényének frontális ütközése a legsúlyosabb vonatbaleset Bajorországban 1975. június 8. óta, amikor 41-en haltak meg két gyorsvonat ütközésekor.

Németország egészét tekintve legutóbb 2011. január 29-én történt a keddihez foghatósan súlyos vonatszerencsétlenség, akkor a Magdeburg melletti Hordorfnál egy személyszállító vonat tehervonattal ütközött, tízen meghaltak, 23 ember megsérült.