Öngyilkos merénylő robbantott egy pékségben

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a dél-afganisztáni Paktika tartományban egy pékségben, a merényletben legkevesebb hatan meghaltak és tízen megsebesültek - közölte hétfőn Bahtiar Gul Himat, a tartományi tanács egyik tagja.

Niszar Szaj, a helyi bűnügyi rendőrség vezetője öt halottról és hat sebesültről számolt be. Hozzátette, egyelőre semmit sem tudni az elkövetőről vagy arról, hogyan történt a támadás.

A halálos áldozatok mindegyike polgári lakos. Egyelőre senki nem vállalta magára a merénylet elkövetését.

Himat azt mondta, hogy a közelben nem voltak rendőrök vagy katonák. Úgy vélte, hogy az afganisztáni tálib felkelők számlájára írható a merénylet. "A tálibok egyszerűen félelmet akarnak kelteni az emberekben, és megakadályozni őket abban, hogy a kormányt támogassák" - jegyezte meg.

Hétfő reggel egy tálib felkelő követett el öngyilkos merényletet az észak-afganisztáni Balh tartományban. A merénylő egy katonai buszon robbantotta fel magát, és három katonát rántott magával a halálba. Az incidens során a hadsereg további tizennyolc tagja megsebesült.



A tálib felkelők az utóbbi időben számos öngyilkos merényletet követtek el, miközben az afgán kormány megbékélésre törekszik velük. Szombaton újabb fordulót tartott a pakisztáni fővárosban, Iszlámábádban az afgán békefolyamat újjáélesztésén munkálkodó, "négyek" nevű - Afganisztánból, Pakisztánból, Kínából és az Egyesült Államokból álló - országcsoport, amelynek célja előfeltételek nélkül újraindítani az afgán kormány és a tálibok közötti béketárgyalásokat.