Migránstömeg indulhat meg a Brexit után

Átkerülhet Délkelet-Angliába egy éjszaka alatt a Calais-i menekülttábor - állítja több brit politikus, köztük David Cameron miniszterelnök is. Szerintük az EU-ból való kilépés után a franciák nem fogják megengedni az angol határellenőröknek a menekülttábori migránsok iratainak átnézését - Ezt egyelőre egy 2003-as egyezmény biztosítja.

David Cameront is megfélemlítési taktikákkal vádolták hétfőn a Calais-i menekülttáborról tett kijelentése miatt, melyeket a brit miniszterelnök egyértelműen elutasított.

Szerinte a Brexit után lehetőséget adnak a francia hatóságoknak arra, hogy megsemmisítsenek egy francia-angol megegyezést, amely elvileg speciális jogokkal ruházzák fel a brit határőröket Calais-nál.

Calais, 2016. január 18. Egy migráns férfi áll az észak-franciaországi Calais-ban létesített menekülttáborban 2016. január 18-án, miután tereprendező munkagépekkel kiírtották a növényzetet a tábor és a közelében húzódó főút közötti mintegy száz méter széles földsávon. (MTI/AP/Michel Spingler)



Az EU elhagyásáért lobbizók úgy tartják, ez az egyezség két szuverén állam között jöttt létre, nem két uniós tagország között, az aggódó politikusokat félelemkeltéssel és féligazságok elterjesztésével vádolják.

A csörte egy 13 évvel ezelőtti egyezmény miatt alakult ki. A 2003-as Le Touquet szerződés a két ország közötti ellenőrzés megerősítéséről szól az illegális bevándorlás megfékezésének céljából. Számos francia kikötőben speciális hatáskört alakítottak ki az ott dolgozó brit határőröknek a teherautók, vonatok, hajók és kompok ellenőrzésére.

Calais, 2016. január 18. Egy migráns férfi az észak-franciaországi Calais-ban létesített menekülttáborban 2016. január 18-án, miután tereprendező munkagépekkel kiírtották a növényzetet a tábor és a közelében húzódó főút közötti mintegy száz méter széles földsávon. (MTI/AP/Michel Spingler)



Cameron szerint számtalan ellenzéki politikus szívesen széttépné a 2003-as angol-francia egyezményt, ő pedig nem akarja a szélsőjobb malmára hajtani a vizet, hiszen ők hazai földre helyeznék át a határvonalat.

"Ha az újratárgyalások sikeresek lesznek, Calais-ban marad a határ." - közölte.



Az Egyesült Királyság egykori bevándorlási főfelügyelője viszont óvatosságra intett, Liam Fox a BBC riporterének elmondta, hogy a határ nem omolhat össze egy éjszaka alatt. Ha esetleg megvonják a brit határőrök extra jogait, még mindig ott van a "hagyományos határ".

Szerinte az angoloknak bízniuk kellene a belgákban és a franciákban, hiszen az említett migránsok csak akkor igényelhetnének menekültstátuszt, ha már angol területre érkeztek.