A fogyasztó csodaszerek többsége átverés

Még mindig sokan bedőlnek az álomalakot ígérő honlapoknak, és megvásárolják a nagyon drága, ám semmit nem érő készítményeket. A honlapok többsége átverés: az ajánló orvosok, szakemberek nem léteznek, a cég elérhetetlen és a termék nem fogyaszt. Az emberek hinni szeretnének abban, hogy életmódváltás és mozgás is nélkül is lefogyhatnak.

Évről évre egyre rosszabb eredményekkel szerepel hazánk a különböző elhízást vizsgáló kutatásokban. A magyarok kétharmada elhízott vagy túlsúlyos, és szinte alig van, aki elégedett lenne a súlyával.

Egészségkárosodás nélkül nem lehet lefogyni 30 kilogrammot 31 nap alatt – hívta fel a figyelmet az M1 Kosár című műsorában Antal Vali életmódtanácsadó. Az emberek hinni akarnak ezeknek a hirdetéseknek, amelyek elsősorban a lustaságfaktorukat elégítik ki: nem kell semmit tenni a fogyás érdekében, csupán egy kapszulát bevenni.

Naponta 1 kilogramm – na ne...

Irreális is lenne, 1 hónap alatt 30 kilogrammot lefogyni, hiszen a szívünk nem tudná követni ezt a fajta hirtelen fogyást – mondta Somogyi Kovács Anita dietetikus is.

A weboldalak többsége álomalakot ígér a szer használójának. A hirdetések a fogyni vágyók leggyengébb pontjaira tapintanak, azoknak szólnak, akik nem szeretnek diétázni és akiket fáraszt a sport. A lehetetlent ígérve akár háromszoros áron is eladható egy semmire sem jó termék.

Nyíregyháza, 2012. szeptember 30. Esti gyógyszerét veszi be egy nő Nyíregyházán 2012. szeptember 30-án. MTI Fotó: Balázs Attila

Illusztráció. MTI Fotó: Balázs Attila



Dietetológusok és más állatfajták

Az egyik ilyen oldalon az ajánlók között szerepel a Magyar Tudományos Egyetem és egy londoni „dietetológus” is. A honlapon látható lány több, idegennyelvű oldalon is megtalálható más-más néven.

A Magyar Tudományos Egyetem azonban nem létezik, mint ahogy az weboldalon az orvos-dietetológusnak nevezett Ellen Jain sem. Ilyen szakma, hogy dietetológus sincs. Az étrendek kialakításában a diabetológus és a dietetikus segít.

A hirdetéseken szereplő orvosok és szakemberek nem hiteles személyek – állította a dietetikus. Általában nem lehet az interneten a nyomára akadni sem a cégnek, sem a megjelölt orvosnak, a jól hangzó termékek pedig nem fogyasztanak.

A kávé is kamu

A honlapon a zöld kávéval ígérik a kívánt fogyást. Minimális zsírégető hatása van, de csak ettől 30 kilogrammot lefogyni nem lehet – mondta a tanácsadó. Nincsen semmilyen alátámasztott, randomizált kutatás, ami a kávé fogyasztó hatását igazolná – tette hozzá Somogyi Kovács Anita. A kávét az oldalon egyébként most akciósan, 15 980 forint helyett 8990 forintért lehet megvásárolni. A boltokban azonban már 2000-3000 forintért is lehet kapni.

A mozgás működik

Havasi Andrea egy éve kezdett tudatosan azon dolgozni, hogy lefogyjon. Mára közel 40 kilogrammtól szabadult meg. A változást számára a tudatos táplálkozás és a sport hozta meg. Csatlakozott a kissé provokatív nevű Dagadt Köcsögök futóklubhoz, melyet néhány éve Moós Gergely álmodott meg, aki 124 kilogrammról küzdötte le magát 89-re.

Moós Gergely már rengeteg túlsúlyos embernek adott támaszt és indította el őket a fogyás útján. Azt mondta, ha igazán elhatározza valaki, hogy lefogy, ma már nem csak közösségek, de profi eszközök is segítik a kezdetben nehéz úton.

Egy kis pszichológia

A csodás fogyást ígérő oldalak profin szerkesztettek. Lévai Richárd, reklámszakértő szerint meg található rajtuk minden, ami segít meggyőzni a vásárlót abban, hogy kihagyhatatlan termékre talált az olvasó. Ilyenek például a személyes történetek is, a mesékre nagyon fogékony mindenki.

A korábbi oldalon a zöld kávétól 30 kg-ot fogyó hölgy ugyanis megtalálható egy másik honlapon is, ahol azonban a pektinről állítja, hogy hasonló fogyást okoz. A dietetikus elmondta, hogy a pektin tulajdonképpen egy finom rost, ami a lekvárokat és a dzsemeket zselésíti. Pektinnel fogyni nem lehet, viszont jó a telítőértéke – tette hozzá.

Röpködnek a tízezrek

Antal Vali életmódtanácsadó is talált már gyanús terméket. Legutóbb egy csodafolyadékot, amiről azt írták, hogy a ráktól elkezdve az aranyéren át, a létező összes betegségre jó és még immunerősítő is. Az ürmöt és zölddiót tartalmazó immunerősítőt 12 000 forintért árulták. Hamar kiderült azonban, hogy a forgalmazó nem létezik, a kapcsolat menüpontban található címen pedig egy kocsma működik – mutatta a tanácsadó.



Sokan mégis hinni szeretnék, hogy egy méregdrága termék megrendelésével és nulla mozgással is fogyhatnak. Az internetes átverések elkerülésére, és az internet biztonságos használatára figyelmeztet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi hivatal is.

Sok a panasz

Tavaly 160 webáruházat ellenőriztek, 88 százalékuknál találtak problémát.

Perger Mónika, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főosztályvezető-helyettese azt mondta, hogy a legtöbb panasz a csodaszerekkel kapcsolatban érkezik hozzájuk.