34 migráns fulladt az Égei-tengerbe

Belefulladt legalább 34 migráns hétfőn az Égei-tengerbe, mert felborult két hajójuk. A menekültek Törökországból Görögországba tartottak.

A két baleset a török partok közelében történt egymástól függetlenül. Az egyik hajó - amely a görög Leszbosz szigetre tartott - az Edermit-öblöt elhagyva borult fel. Egy migránst egy halász mentett ki a vízből, további hármat a török parti őrség. A hajón lévők közül legkevesebb 23-an vízbe fúltak, 13-an pedig eltűntek. A parti őrség helikoptereket is bevont keresésükbe.

A másik hajó Dikili partszakaszának közelében borult fel. A rajta lévők közül három embert sikerült kimenteni, 11-en meghaltak.

Hírügynökségek ezzel kapcsolatosan felhívják a figyelmet arra, hogy hétfőn Törökországban tárgyal Angela Merkel német kancellár a migrációs válságról.

Tavaly több mint 900 ezer ember érkezett Szíriából, Afganisztánból és más, belviszályok tépázta államokból Törökországon keresztül Görögországba a tengeren át életveszélyes vízi járműveken. A Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai szerint az idén már 374 migráns vesztette életét a Földközi-tengeren, megpróbálva átkelni Görögországba vagy Olaszországba.