Meghalt a szíriai elnök édesanyja

Elhunyt szombaton egy damaszkuszi kórházban Bassár el-Aszad szíriai elnök 86 éves anyja, Háfez Aszad néhai államfő özvegye - jelentették be az ország hivatalos médiumai.

A környezetéből származó információk szerint Anisza Mahluf már sok éve beteg volt, Németországban ápolták 2012-ig, amikor felkerült az Európai Unió feketelistájára, mert őt is az elnyomó szíriai rezsim tagjai közé sorolták.

Mindaddig, amíg férje élt és vaskézzel irányította az országot, valamint a 2011-es felkeléssel kezdődő háború utóbbi éveiben nem szerepelt a politikai porondon, és a sajtó is ritkán említette. Azonban - több szakértő állítása szerint - férje 2000. évi halála után, betegségének megjelenéséig fontos szerepet játszott a kulisszák mögötti politizálásban.

Az alaviták tengerparti fellegvárában, Latakiában született 1930-ban, módos családban. Tanítónő lett, és 1957-ben ment hozzá Háfez Aszadhoz, aki szegény családból származott. Öt gyermekük született: Bászel és Madzsed, akik már nem élnek, Bassár és Máher és egy lány, Busra.