Elit döntő, elit nézőkkel - elképesztő számok a Super Bowlon

Ötezer forintos hamburger, több mint egymilliós jegyek, valamint több mint 1,4 milliárd forintért fél perc reklámidő - ezek a számok mind az idei 50., azaz jubileumi Super Bowlt körülvevő felhajtást bizonyítják. Az amerikai futballbajnokság döntőjét magyar idő szerint hétfőn hajnali fél egykor kezdi a Denver Broncos és a Carolina Panthers, a San Franciscóhoz közeli Santa Clarában.

A több mint 1,4 milliárd forintos félperces reklámidő ellenére a nagyobb cégek, mint az autó-, vagy rövidital gyártók 1-2 perces reklámokkal készülnek a Super Bowlra, ezeket általában csak évente egyszer, ilyenkor láthatja a közönség. Gyakori, hogy sztárszínészekkel, zenészekkel dobnak fel egy ilyen spotot, korábban volt olyan, amelyben Brad Pitt szerepelt. A magas összeg ellenére a cégek megengedhetik maguknak a reklámozást, a kimutatások szerint abszolút kifizetődő a hirdetés - magyarázta a Kossuth rádióban Göbölyös Gábor, az MTVA amerikai futball szakírója.

Készülnek a Super Bowl 2016-os döntőjére. EPA/JOHN G. MABANGLO



Pihenni sem lesz olcsó 

A szállodákba tömegesen érkeznek az emberek, ajánlott volt minél előbb leadni a foglalásokat. A San Franciscóhoz közeli helyeken egy átlagos négycsillagos szállodában ezer dollártól, vagyis több mint 250 ezer forinttól indulnak a szobák éjszakánként, és napról napra emelkednek az árak. Még a háromcsillagos hotelekbe is körülbelül 350-380 dollár (100 ezer forint) a minimális ár, de 1200-1500 dollárosak (330-350 ezer forintosak) is léteznek - tette hozzá.

A jegyüzérek nagy napja 

A döntőre lehet még jegyet venni, ám igen borsos áron. A Levi's Stadium kakasülőjére a fekete piacon 3858 dollárt, több mint 1 millió forintot kell fizetni egy belépőért. A felezővonalhoz szóló legjobb helyre 31 ezer dollárt, mintegy 9 millió forintot. A mérkőzésen teltház lesz, átlagosan 6 ezer dollárba, azaz 1,7 millió forintba kerülnek a jegyek. Ez egyébként elmarad a tavalyi döntőtől, amelyre több mint 9700 dollárért lehetett bejutni, ami az abszolút csúcsot jelenti - fejtette ki Göbölyös Gábor.



Mindenki ezt nézi

A helyszíni fináléra valószínűleg nem az átlag amerikai középosztálybeli készül, hisz a sorsolás útján vehető jegy is 1000 dollárnál kezdődött. Inkább elit döntő lesz, elit nézőkkel, a Super Bowl már jó ideje erről szól. Az amerikai futball ugyanakkor a baseball mellett a második amerikai nemzeti sport. Mindenki ért hozzá és mindenkinek van róla véleménye, olyan, mint itthon a labdarúgás, ezért minden évben ez a legnézettebb műsor Amerikában - húzta alá az MTVA amerikai futball szakírója.