"Helyzet van" a zöldhatáron, káosz a Balkánon, Helsinki fél

Megugrott a bevándorlók száma a szerb-magyar határnál, Görögországban mintegy 15 ezer bevándorló torlódott fel, mert Macedónia még mindig csak lassan engedik át őket, Ausztria tovább szigorít, Finnországban attól félnek, megismétlődik a molesztálási botrány.

Megugrott a bevándorlók száma a szerb-magyar határnál. 11 nap alatt 400 határsértőt fogtak, ilyen legutóbb októberben volt, amikor kerítéssel zárták le a magyar-szerb zöldhatárt. Az M1 tudósítói azt jelentették: egyre nagyobb csoportok gyülekeznek a szerb oldalon, a balkáni és az osztrák szigorítások miatt ugyanis megpróbálnak újra erre kerülni, ezért több rendőrt és katonát vezényelnek a határra.


Káosz a Balkánon

Görögországban mintegy 15 ezer bevándorló torlódott fel, Macedónia ugyanis még mindig csak lassan engedik át őket. Tavaly januárban 1500 ember érkezett a görög szigetekre, egy hónap alatt, most januárban 62 ezren, vagyis negyvenkétszer többen, mint egy éve. És folyamatos az utánpótlás: a napokban több mint háromezren szálltak partra a görög szigeteken. Macedónia jelenleg óránként szünetek nélkül mintegy 100 illegális bevándorlót fogad Görögország felől, ez napi két, két és félezer főt jelent, a két és félszeresét az eddiginek. Viszont Görögországban több mint 15 ezer illegális bevándorló torlódott fel, egyrészt a görög tengerészek ismétlődő sztrájkja miatt, másrészt a gyevgyelijai taxisok sztrájkja miatt.


Ausztria tovább szigorít

Néhány hét alatt az ötödik szigorítást is bejelentette Ausztria. Csak ezen a héten két tervvel is előálltak. Nézzük sorban a bejelentéseket: decemberben megépítették a kerítést a szlovén-osztrák határon. Csak Spielfelnél engedik át a bevándorlókat. És szigorúan ellenőrzik őket. két hete bejelentették, hogy felső korlátot vezetnek be: 37 500 embert fogadnak évente. Egyetlen emberrel sem többet. Aztán bejelentették, hogy 50 000 menedékkérőt toloncolnak ki a következő 4 évben, vagyis évente 12 500-at. Szerdai hír, hogy drasztikusan csökkentenék azok támogatását, akik nem akarnak integrálódni, ezt a kisebbik kormánypárt vetette fel. A legfrissebb pedig a napi kvóta: a belügyminiszter bejelentette: naponta meghatározott számú migránst engednek csak át a határon. A napi kvótán túl mindenki Szlovéniában reked.


Finnországban balhétól tartanak

Finnországban attól félnek, hogy megismétlődik a molesztálási botrány, ezért készenlétbe helyezték a helsinki rendőrséget. Sajtóértesülések szerint ugyanis a finnországi befogadó központokban olyan üzenetek járnak körbe, amelyekben Helsinki központjába hívják szombat este nyolc órára az embereket. Juha Laaksonen rendőrfelügyelő úgy nyilatkozott a terjedő hírek kapcsolatban a finn állami televíziónak, hogy a rendőrség komolyan veszi a dolgot: Jobb előre készülni és megakadályozni az eseteket mint egy esetleges dolog után megpróbálni kideríteni hogy mi történt" - mondta a rendőr. Ha arra gondolunk, hogy mi történt újévkor, nem tartom lehetetlennek, hogy ugyanaz megismétlődik például a mostani hétvégén, vélekedett a rendőr tiszt, aki azt is jelezte, hogy a rendőrség folyamatosan figyeli a netet a szociális médiát, illetve a befogadó központokból is gyűjtik az információkat - tette hozzá.

A helsinki rendőrség január végén hozta nyilvánosságra, hogy az újévi események következtében összesen 15 bűncselekmény kapcsán tettek rendörségi feljelentést: egy súlyos nemi erőszak, két esetben nemi erőszak kísérlete, illetve arra kényszerítés gyanúja, valamit 12 esetben nők ellen irányuló csoportosan elkövetett bántalmazás és molesztálás miatt. .