Az opera örökké élni fog és halhatatlan

Plácido Domingo szerint bár az opera műfajának nagy versennyel kell szembenéznie, örökké élni fog, halhatatlan. A világhírű spanyol énekes, aki szombaton lép fel a Magyar Állami Operaház Shakespeare-estélyén, a magyar sajtó kérdéseire a péntek esti próba után tartott sajtóbeszélgetésen válaszolt az Operaházban.

Plácido Domingo úgy vélte: az operának óriási versennyel - új filmek, musicalek - szemben kell helytállnia, ennek ellenére, ha nagyon jól csinálják, akkor egyre nagyobb közönséget lehet vele meghódítani. Kifejtette azt is, hogy ma nehezebb örömet szerezni az embereknek, mert a közönség többet akar; az énekeseknek egyúttal nagyszerű színészeknek is kell lenniük, és teljesen bele kell magukat adni az előadásba.



"Hiszek a folytatásban, abban, hogy az opera halhatatlan. Garantálom: örökké élni fog" - hangoztatta. Plácido Domingo elmondta: nagyon boldog, hogy visszatérhet Magyarországra, akárhányszor jön, mindig egyre szebbnek látja Budapestet.
Felidézte, hogy az Erkel Színházban a Toscában és az Aidában is fellépett már, de az Operaházban most először énekel. Mesélt arról is, hogy mint Formula 1-rajongóként is járt már Magyarországon három alkalommal, de az is előfordult, hogy egyszerű turistaként érkezett.

Budapest, 2016. február 5. Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója (b) fogadja Plácido Domingo spanyol tenort az Operaház főbejáratánál, Budapesten 2016. február 5-én. A világhírű énekes február 6-án lép fel az Operaház Shakespeare-estélyén. MTI Fotó: Máthé Zoltán



A kérdésre, milyen érzés élő legendának lenni, szellemesen úgy riposztolt: "nos, sokkal jobb élőnek lenni". Plácido Domingo január 21-én ünnepelte 75. születésnapját, de mint mondta, inkább úgy gondol életkorára, mintha háromszor 25 éves lenne.
Kifejtette azt is, mennyire fontosnak tartja, hogy az ember tudjon együtt élni a gyerekei, sőt az unokái generációjával is, "ezzel az őrült nemzedékkel, az összes új technológiai eszközzel".

Akárcsak az MTI-nek néhány nappal ezelőtt adott interjújában, a pénteki sajtóbeszélgetésen is kifejtette: nagy privilégiumnak érzi, hogy képes örömet szerezni az embereknek.  "Az évek múlnak, de nem akarod elhagyni a színpadot" - fogalmazott.

A Shakespeare-estély kapcsán elmondta: Shakespeare-t óriási írónak tartja, akinek máig élők a művei, és aki számos komponistát, kiemelten Verdit is operák írására inspirálta.  "Shakespeare és Verdi kombinációja csodálatos" - vallotta.

Domingo, aki legutóbb 29 éve lépett fel Magyarországon színházi környezetben, a Shakespeare-estélyen az operaáriák mellett többek között spanyol zarzuelát is énekel majd.

"Úgy gondolom, hogy ez a műsor mindenkinek kínál valamit, egyúttal lefedi azt a sokféle zenét, amelyet hosszú pályám során előadtam" - fogalmazott az MTI-nek néhány napja adott interjújában.