Az áfacsökkentés az étkezésre is kihat

Magyarországon az elmúlt években megállt a sertésállomány csökkenése, s ma már ismét 3,2 millió körüli az állomány - közölte a földművelésügyi miniszter a Hajdú-Bihar megyei Derecskén.

Fazekas Sándor a nyolcadik alkalommal megrendezett derecskei disznótor megnyitója után az MTI tudósítójának elmondta: már érzékelhető a sertéshús általános forgalmi adója 5 százalékra csökkentésének fogyasztásnövelő hatása.



A miniszter szerint a korábbi áfa-csökkentés hatásaként az alapanyag-termelés szintjén gyakorlatilag megszűnt a sertéságazatban 30 százalék körülire becsült feketegazdaság, a kedvező tapasztalatok nyomán csökkenhetett ez év január elsejétől 27 százalékról minden eddiginél alacsonyabb szintre, 5 százalékra a sertés tőkehús általános forgalmi adója is.

Ugyanakkor komoly gond, hogy az egész európai sertéságazat rendkívüli válságban van az orosz embargó miatt - mutatott rá a tárcavezető.

Fazekas Sándor üdvözölte a Debreceni Egyetemen a héten elkezdődött sertéstelep-vezetői képzést. Fontosnak nevezte a tudást az ágazatban, s - mint mondta - ezt a célt szolgálja az agrár szakképzés is.

A sertésstratégia folytatásához 2016-ra további 1,15 milliárd forintot ítélt meg a magyar kormány - tudatta a földművelésügyi tárca közleménye szombaton.