7,5 százalékkal bővült tavaly az ipar

Tavaly decemberben az ipari termelés volumene 9,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, 2015-ben a termelés 7,5 százalékkal volt magasabb, mint 2014-ben - közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Decemberben a munkanaphatástól megtisztított index 6,9 százalékos növekedést mutatott. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,7 százalékkal csökkent az ipar kibocsátása a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint.

gépgyártás - autógyártás - audi - ipar

A munkanaphatással kiigazított éves növekedés 7,2 százalék volt tavaly.
Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: az ipari termelés tavaly lépte túl a válság előtti szintet.

Az ipari termelés 2015-ben minden hónapban nőtt, a nyers és a munkanappal kiigazított adatok szerint egyaránt. A decemberi 9,4 százalékos növekedést novemberben 9,6 százalékos bővülés előzte meg a nyers adatok szerint, a munkanappal kiigazított decemberi index a novemberi 7,1 százalék után lett 6,9 százalék.

A havi adat novemberben is visszaesést mutatott, akkor 1,4 százalékkal csökkent az ipari kibocsátás szezonálisan és munkanappal kiigazítva, ezt követte a decemberi 0,7 százalékos csökkenés.

Schindele Miklós elmondta: az adatok szerint tavaly a negyedik negyedévben összességében magasabb volt az ipari termelés a harmadik negyedévinél, másrészt a megelőző év negyedik negyedévénél is, amikor visszaesett a termelés.



Hozzátette, hogy az utolsó negyedév első hónapjában, októberben kiugró - a nyers adat szerint 10,1, munkanappal kiigazítva 12,7 százalékos - volt a bővülés, ehhez képest van csökkenés a havi adatokban, a termelés 2015 két utolsó hónapjában is magas szinten nőtt.

A főosztályvezető-helyettes jelezte, az éves 7,5 százalékos növekedés szintén magasnak számít.

Továbbra is elsősorban a járműgyártás, azon belül is az export az ipari termelés növekedésének fő hajtóereje, de a feldolgozóipar szinte minden ágazata jól teljesített. Kiugró volt a növekedés a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártásában is - közölte Schindele Miklós.

Kiemelte, hogy a korábbi évekkel ellentétben éves szinten a belföldi értékesítésben is a növekedés volt a jellemző.

NGM: az idén is folytatódik az ipari növekedés 

A tavalyi évhez hasonlóan, várhatóan 2016-ban is 7,5-8 százalékkal bővül az ipari termelés - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára pénteken az M1 csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait elemezve.

Lenner Áron Márk szerint amennyiben az ipar ezt az éves növekedési ütemet tartani tudja, sikerült elérni a kormány által kitűzött célt, miszerint 2020-ra 30 százalékra emelkedjen az ipari termelés részaránya a magyar GDP-ben.

Az ipar jelenleg a bruttó hazai termék 24 százalékát adja. A helyettes államtitkár kiemelte: a részarány emelése azért is fontos, mert azok az országok tudták átvészelni sokkal kisebb károkkal a gazdasági válságot, ahol tényleges termelői tevékenység folyt és nem csak a szolgáltatási szektor jelentett bevételt az ország számára.

Az NGM elemzői szerint továbbra is a járműipar és annak teljes beszállítói lánca húzza az ipart, ehhez zárkózott fel decemberben az elektronikai- és a fémipar - közölte Lenner Áron Márk.

Elemzők: lassulhat az ipari termelés növekedése

Lassulhat az ipari termelés növekedési üteme idén az MTI által megkérdezett szakértők szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölte, hogy tavaly decemberben az ipari termelés volumene 9,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, 2015-ben a termelés 7,5 százalékkal volt magasabb, mint 2014-ben. Decemberben a munkanaphatástól megtisztított index 6,9 százalékos növekedést mutatott. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,7 százalékkal csökkent az ipar kibocsátása a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint.

Az Erste Bank elemzői úgy vélik, hogy az autóipar jelentős szerepe idén is megmarad és a bővülés tovább folytatódik a járműgyártásban és a feldolgozóipar egészét tekintve egyaránt. Ugyanakkor 2016-ban csupán mintegy 4 százalék lehet éves átlagban a növekedés, a lassulást részben a tavalyi magas bázis okozza - írták.

A részletek még nem ismertek, de az elemzők szerint tavaly az utolsó hónapban is az autóipar volt meghatározó a termelés növekedésében, valamint a járműgyártáshoz kapcsolódó beszállító ágak termelése (gumi- és műanyaggyártás) is jelentős mértékben emelkedhetett. A szektorban azonban nem várható nagyobb horderejű beruházás, kapacitásbővítés, ami további lendületet adna a termelésnek - mutattak rá.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a tavalyi 7,5 százalék után idén 5,5 százalékra lassulhat az ipari termelés növekedése, mivel a hazai autógyárak - a Suzuki kivételével - elérték a teljes kapacitásukat, azonban több más ágazatban még a kapacitások további felfutására lehet számítani.

Kifejtette: az ipari termelés kedvező kilátásait az ipari bizalmi indexek is alátámasztják, a beszerzésimenedzser-index a decemberi átmeneti visszaesést követően szintén a növekedés folytatását jelzi. A kínai és feltörekvő gazdaságok lassulásának hatásait a viszonylag kedvező európai és magyar kilátások ellensúlyozhatják, az elemző szerint biztató továbbá, hogy az európai autóeladások januárban továbbra is dinamikus növekedést mutatnak.