Menekültek ezrei gyülekeznek a török határon

Tizenötezer szíriai menekült gyűlt össze a török határon a szír kormányerők Aleppó térségében folyó offenzívája miatt - közölte pénteken Ahmet Davutoglu török miniszterelnök a délkelet-törökországi Mardin városban. Hozzátette: minden érkezőről gondoskodnak, mögöttük azonban még tízezrek indulhattak útnak.

Az ENSZ megerősítette, hogy legalább 15 ezren menekültek el az Aleppótól északra fekvő vidékről, egy török humanitárius szervezet (IHH) pedig 50 ezer emberről adott hírt a lezárt határövezetből. Az IHH a menekülők elszállásolására újabb tábort épít a határ szíriai oldalán, a már felállított mintegy tucatnyi mellé.

A Dogan török hírügynökség jelentése szerint a Török Vörös Félhold humanitárius szervezet teljes mértékben felkészült az újabb menekülthullámra.

A szervezet elnöke, Ahmet Lütfi Akar a hírügynökségnek elmondta, hogy öt éve vannak jelen a török-szíriai határon. Fő feladatuk az érkezők étkeztetése, de higiéniai eszközökkel és takarókkal is segítenek az embereknek. Akar azt is jelezte, hogy fel kell készülni az esetleges nagyobb migránsáradatra is.

Az Anadolu török állami hírügynökség helyi tudósítói szintén arról számoltak be, hogy szírek tízezrei próbálnak meg biztonságosabb helyre jutni, jelenleg mintegy tizenötezren várakoznak a törökországi Kilis és a szíriai Azaz város közötti határátkelőhelynél.

A második legnagyobb szíriai város ellenőrzéséért a kormányerők és a felkelők évek óta küzdenek egymással. A kormányhadsereg célja jelenleg Aleppó bekerítése. A várost Törökországgal összekötő főútvonalat már elvágták.