Vérátömlesztéssel is fertőzhet a zikavírus

Brazíliában egy lőtt sebek miatt kórházban ápolt férfi tavaly áprilisban több transzfúziót kapott, s így kapta el a vírust, mert az egyik véradóról kiderült, hogy vírushordozó.

Volt, aki vérátömlesztés során fertőződött meg tavaly a zikavírussal Brazíliában - erősítették meg csütörtökön a brazil hatóságok. A hagyományosan enyhe lefolyású betegséget okozó, de újabban feltehetően magzatok kóros kisfejűségéért is felelős kórokozó robbanásszerűen terjed Latin-Amerikában. Elsősorban szúnyogok terjesztik, de volt már példa arra, hogy a vírus nemi úton fertőzött meg valakit.



Campinas, 2016. február 4. 2016. február 4-én közreadott kép a zikavírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) génmódosított lárvatenyészetéről egy, a rovarvektorok és mezőgazdasági rovarkártevők kutatására és irtására szakosodott brit cég, az Oxitec egyik laboratóriumában, a brazíliai Campinasban február 1-jén. (MTI/AP/Andre Penner)

A zikavírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) génmódosított lárvatenyészete egy, a rovarvektorok és mezőgazdasági rovarkártevők kutatására és irtására szakosodott brit cég, az Oxitec egyik laboratóriumában, a brazíliai Campinasban (MTI/AP/Andre Penner)



A Sao Paolótól mintegy 100 kilométerre fekvő Campinas egészségügyi hatóságai arról számoltak be: bebizonyosodott, hogy egy lőtt sebek miatt kórházban ápolt férfi tavaly áprilisban több transzfúziót kapott, s így kapta el a vírust, mert az egyik véradóról kiderült, hogy vírushordozó.

A város egyetemének vérellátó központjában azt is elmondták: egy másik véradójuknál jelentkeztek is a betegség tünetei, viszont az, akinek vért adott, tünetmentes maradt. A vérellátó közölte: szigorúan be kell tartani azt az előírást, hogy aki zika- vagy dengue-lázban szenved, csak 30 nappal a teljes felépülése után adhasson vért.