Hajókat kér a migránsok visszaküldéséhez Görögország

Görögország hajókat kér az uniós határőrizeti ügynökségtől, a Frontextől, hogy visszaküldhesse Törökországba azokat a migránsokat, akik a görög szigetekre érkeznek, de nem jogosultak menekültstátusra - közölte Nikosz Kociasz görög külügyminiszter.

Az athéni diplomácia vezetője szerint ehhez körülbelül száz vízi járműre lenne szükség, miután tavaly mintegy 850 ezren keltek át az Égei-tengeren Törökországból Görögországba. Jelenleg a Frontex 15 hajóval segíti a görög parti őrség munkáját.

Közben a görög-török szárazföldi határnál tiltakozók azt követelték, hogy Athén könnyítse meg a migránsok belépését Törökországból a szárazföldön.

A mintegy 200 kilométer hosszú görög-török határ túlnyomó részén az Évrosz, vagy törökül Meric folyó természetes határt képez, ám mintegy 12 kilométer szárazföld, ahol korábban aknamező volt, jelenleg viszont kerítés állja útját a migránsoknak. A térségben és a folyón rendszeresen járőröznek rendőrök és katonák, illetve kamerás megfigyelőrendszer is épült.

A tiltakozók azt kiabálták, hogy a kerítés miatt fulladnak a tengerbe a menekültek.

EPA/Yannis Kolesidis



"Életbevágó, hogy a kerítést lebontsák. A kerítés kényszeríti rá a menekülőket, hogy az Égei-tengeren kíséreljék meg az átkelést" - magyarázta Mihalisz Szopacoglu aktivista. Ebben a hónapban legkevesebb hatvan migráns fulladt a tengerbe, miközben a görög szigetek felé igyekeztek.

Az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet görögországi munkacsoportjának vezetője szerint biztonságos és törvényes átkelőhelyet kellene létrehozni a szárazföldi határon, hogy a menekülök ne a veszélyes és törvénytelen tengeri átkeléssel próbálkozzanak, kockáztatva a saját életüket és sokszor a családjukét is.

A görög migrációügyi miniszter szerint viszont a szárazföldi határon nem megoldható a migránsok tömeges ellenőrzése.
"A szárazföldi határ 12,5 kilométeres szakaszán a problémát megoldottuk. Az átlépések száma zéró" - közölte Paszkalisz Sziritudisz rendőrezredes, az évroszi határőrmisszió parancsnoka, hozzátéve, hogy a rendőri és politikai vezetés utasításait hajtják végre, s amíg az nem változik, addig a határzár is marad.