Hazatértek a magyar katonák a Baltikumról

A Magyar Honvédség balti légtérvédelmi missziójából (Baltic Air Policing) 39. váltásként visszatérő katonákat fogadtak ünnepélyes keretek között hétfőn a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára az eseményen azt mondta, a Magyar Honvédség - az elmúlt években vállalt, magas szakmai színvonalon végzett munkájának is köszönhetően - már nem pusztán egy évről évre megjelenő sor a költségvetésben: a nemzet erejének egyik forrása és a nemzeti önrendelkezés záloga.

Hozzátette: a honvédség nemcsak a magyar nemzet megtartó erejének és nemzeti örökségének védelmét jelenti, hanem a nemzeti összetartozás jelképe is egyben.  Kiemelte, Magyarország mind a maga, a saját polgárai, mind pedig Európa, az európai polgárok védelme érdekében megtesz mindent, sőt még valamivel többet is.

Megjegyezte: ezért is vállaltak a baltikumi légtérvédelmi misszióban szolgálatot, amelyben 2015 szeptemberétől négy hónapon át több mint 150 katona és 4 Gripen repülőgép vett részt.
A Magyar Honvédség balti légtérvédelmi missziójából 39. váltásként visszatérő katonák a kontingens fogadásán.


Az államtitkár kitért arra, hogy az elmúlt hónapokban felelősséget vállaltak Lettország, Észtország és Litvánia légtérvédelméért, hozzájárulva a szövetség biztonságához. Hangsúlyozta: a küldetés során a Magyar Honvédség egyidejűleg volt képes a balti országok és Szlovénia légterének ellenőrzésére és védelmére, valamint a hazai feladatok maradéktalan végrehajtására is.
A magyar pilóták és katonák nemcsak helytálltak, hanem felkészültségükkel elismerést vívtak ki, amely megbecsülést jelent a Magyar Honvédségnek - mondta. Hozzátette: a légtérrendészeti feladatok ellátásával hazánk is belép azon NATO-tagállamok közé, amelyek képesek a légtérvédelmet az országhatáron túl is alkalmazni. Mindez hasznos Magyarországnak, mivel hozzájárul a szövetségi feladatokhoz és növeli a légierő tapasztalatait is - fűzte hozzá.

Vargha Tamás a Honvédelmi Minisztérium, a kormány és a magyar polgárok nevében is gratulált a honvédeknek ahhoz, hogy sikeresen végrehajtották a feladatot. Az eseményen elismeréseket, többeknek emléktárgyakat adtak át.

Észtország, Lettország és Litvánia nem rendelkezik vadászrepülőgépekkel, így a NATO-hoz történt 2004-es csatlakozásuk óta a szövetséges országok garantálják a légtér biztonságát négy hónapos váltásokban. A magyar katonák Németországgal közösen védték a fenti országok légterét. Magyarország első alkalommal vett részt a küldetésben, Norvégiát és Olaszországot váltotta a balti országok légtérvédelmében, de vállalta, hogy 2019-ben Gripenjeivel ismét a térségbe települ - olvasható a honvedelem.hu-n.