Kikapcsolási moratórium az ünnepek alatt

Önkéntes kikapcsolási moratóriumot vállalt az ünnepek idejére több közműszolgáltató. A nemzeti közműszolgáltatási rendszer részeként működő FŐGÁZ csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint december 15. és 2016. január 5. között nemcsak a védett fogyasztóknál, hanem azoknál a lakossági ügyfeleknél sem kapcsolja ki a szolgáltatást, akiknek 60 napon túli számlatartozása van.

A FŐGÁZ a rászorulókat szeretné segíteni, hogy a karácsony és a szilveszter körüli ünnepi időszakot a gondokról megfeledkezve, nyugalomban, megfelelő körülmények között tölthessék - fűzték hozzá. Átmenetileg a Tigáz is felfüggeszti az év végi ünnepek alatt a gázszolgáltatás lejárt számlatartozás miatti kikapcsolását a lakossági ügyfeleknél - közölte a vállalat.



A Tigáz Zrt. csütörtöki tájékoztatása szerint a nagyarányú kintlévőségek ellenére sem kapcsolják ki a gázt a több mint 60 napos tartozással rendelkező lakossági fogyasztóknál december 21. és január 3. között.

Budapest, 2012. március 12.Szalma Ferenc (háttal) és Papp Zsolt (j), az ELMŰ szakemberei előrefizetős árammérőt szerelnek fel egy budapesti társasházban.MTI Fotó: Máthé Zoltán

Illusztráció (MTI-fotó: Máthé Zoltán)



Az E.on pedig hétfőn közölte, hogy a társaságcsoport az ünnepekre tekintettel felfüggeszti a tartós számlatartozások miatti kikapcsolásokat az érintett lakossági ügyfeleknél december 16. és január 6. között. Az E.on a 63 napot meghaladó tartozás miatti áram- és gázkikapcsolásokat is szünetelteti. A kikapcsolási eljárás felfüggesztése a lakossági ügyfelek esetében érvényes, akik a vállalatcsoport E.on Energiaszolgáltató Kft. kereskedőjével állnak szerződéses viszonyban. Az önkéntes vállalás a más energiakereskedővel szerződött, illetve a nem lakossági ügyfelekre nem vonatkozik - közölték.

A pécsi vízszolgáltató a korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén is felfüggeszti az esedékes korlátozásokat a közelgő ünnepek idejére, december 15. és január 4. között - közölte a Tettye Forrásház Zrt. Hozzátették. A szolgáltató az önkéntes moratóriummal igyekszik megkönnyíteni e kritikus időszakot nehéz helyzetben lévő ügyfelei számára. A szolgáltató közleményében arra is kitért, hogy a társaság szakemberei idén több mint 2000 helyen korlátozták a vízfogyasztást.