Újabb repteret kell bezárni az Etna kitörése miatt

Leállították a légi forgalmat a Fontanarossa cataniai repülőtéren az Etna kitörése, a pályákat belepő vulkáni hamu miatt - jelentette be pénteken a szicíliai légikikötőt működtető társaság.

A repülőtér szombat reggel hat óráig zárva marad, utána döntenek esetleges újranyitásáról. A cataniai légikikötő forgalmát pénteken néhány órára felfüggesztették, később újranyitották, végül teljesen leállították.

Csütörtökön a calabriai Reggio Calabria repülőterét zárták le, amelyet azóta újranyitottak. Az Etna, Európa legnagyobb aktív vulkánja október 19. óta folyamatosan "ébren van", de a csütörtökre virradó éjszaka erősödött a kitörés: az Etna középső kráteréből szökőkútszerűen tört fel több száz méter magasba a tűzpiros láva, amely a sötétben csodálatos látványt nyújtott.



A szintén szicíliai Messinát is befedte az Etnából alászálló hamuréteg. Az épületek teraszait, az ablakpárkányokat, a gépkocsikat, robogókat és az utcákat is sötét színű hamu takarja. A cataniai Országos Geofizikai és Vulkanológiai Intézet bejelentése szerint ez az utóbbi húsz év "legenergikusabb" kitörése.