Rétvári: Milliárdos terhet jelentene a kvótajavaslat elfogadása

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint a magyar egészségügyi és szociális rendszert egyaránt sokmilliárdos extra költség terhelné, ha megvalósulna az Európai Unió illegális migránsok elosztásáról szóló javaslata.

Rétvári Bence a műsorban kiemelte: "a modern kori népvándorlás" többfajta szempontból jelent kihívást és veszélyeket Európára.



Az államtitkár szerint az illegális migránsok számos régi - a védőoltások révén már eltűnt -, valamint új, egzotikus betegségeket hozhatnak be az Európai Unióba. Rétvári Bence elmondta, a magyar határoknál megjelent illegális migránsoknak csak a töredéke, mintegy 5 százalékuk vett részt az - egyébként kötelező - egészségügyi szűrővizsgálatokon. Ez is mintegy 350 millió forintjába került a magyar egészségügynek.

Ha az Európai Unió megvalósítaná - a magyar kormány által támadott - kvótajavaslatát, olyan mértékben kellene növelni a szakorvosi, háziorvosi kapacitást, hogy az csak az egészségügy területén évről évre tízmilliárdos költséggel terhelné meg a magyar költségvetést.