Októberben harmadik hónapja csökkentek az ipari termelői árak

Az előző hónaphoz képest negyedik hónapja csökkentek a termelői árak, októberben 0,8 százalékos volt a csökkenés, a belföldi árak 0,7, az exportárak 0,8 százalékkal estek.

Októberben 1,3 százalékkal alacsonyabbak voltak az ipari termelői árak, mint egy évvel korábban, és ezzel már harmadik hónapja esnek az árak éves összevetésben - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldi értékesítésben 3,8 százalékkal csökkentek a termelői árak, az exportárak a tavaly októberi szinten voltak az előző havi csökkenés után. Az előző hónaphoz viszonyítva negyedik hónapja csökkentek a termelői árak, októberben 0,8 százalékos volt a csökkenés, a belföldi árak 0,7, az exportárak 0,8 százalékkal estek.

Az év első tíz hónapjában a belföldi értékesítés árai 3,1 százalékkal mérséklődtek, az exportértékesítésé 0,3 százalékkal emelkedtek, összességében az ipari termelői árak 0,9 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest.

A feldolgozóipar értékesítési árai 4,4, a jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálásé 3,1 százalékkal mérséklődtek októberben a tavaly októberihez képest.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 5,6 százalékkal csökkentek, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 2,3, a fogyasztási cikkeket gyártókban 0,6 százalékkal nőttek az árak.

Az ipari exportértékesítés árai stagnáltak, ezen belül a feldolgozóipar árai 0,1 százalékkal emelkedtek, míg a villamosenergia-, gáz, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágé 2,5 százalékkal csökkentek.