Kreatív megoldások kellenek a Világbank elnöke szerint

A Világbank elnöke szerint kreatív megoldások kellenek az éghajlatváltozás kihívásai, egyebek mellett az aszály, az áradások és az ennek következtében kialakult szegénység elleni küzdelemben.

Jim Kim Világbank-elnök a Reuters hírügynökségnek a hétfőn kezdődött párizsi klímacsúcs kapcsán adott interjújában elmondta: a termőterületek helyreállítása, vízerőművek létesítése és gyáripari munkalehetőségek teremtése menekülteknek mind olyan innovatív megoldások, amelyek megvalósításába több pénzt és erőfeszítést kellene fektetni.



A Világbank múlt héten indított útjára egy üzleti tervet, amely az afrikai kontinens klímaváltozással kapcsolatos "ellenálló képességének" javítását tűzte ki célul. A bank 5,7 milliárd dollárral járul hozzá várhatóan a 16,1 milliárd dolláros tervhez, amelynek része az aszálynak ellenállóbb kukorica-, búza- és rizsfélék kinemesítése, termőföldek visszanyerése és a zöld energiához való hozzájutás megkönnyítése.

A Világbank elnöke kiemelte a vízerőművekben rejlő lehetőséget, mivel az így előállított energiára nagy szüksége van Afrikának. A szubszaharai térségben élők kétharmadának nincs hozzáférése villanyáramhoz - mondta, hozzátéve: a kontinens jövője nem képzelhető el energiaszegényen, az iskolák világításától az inkubátorok működtetéséig mindenhez szükség van energiára.

Véleménye szerint a vízerőművekben rejlő lehetőségeket sokkal jobban ki lehetne használni Afrikában. Jelenleg a kontinens potenciális vízenergia-forrásainak csak mintegy tíz százalékát hasznosítják - tette hozzá.