Kovács Lajos: települési klímastratégiákat kell alkotni

A Klímabarát Települések Szövetsége szerint a településeknek kell önként vállalt klímastratégiákat alkotniuk, ez a szint áll ugyanis a legközelebb az állampolgárokhoz - jelentette ki a szövetség elnöke az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Kovács Lajos azt mondta: fordított pályázati logikára lenne szükség. Jelenleg a települések azokat a területeket fejlesztik, amelyekhez forrásokra tudnak pályázni, holott azokra a területekre kellene pályázatokat kiírni, amelyek fejlesztése valóban indokolt. Ehhez ki kellene tűzni egy klímavédelmi célt, és ennek elérésé végett egységes nemzeti stratégiát kellene kidolgozni, amelyre helyi szinten építeni lehetne - tette hozzá.



Megjegyezte, hogy egyelőre nagyon kevés, alig néhány tucat településnek vannak konkrét vállalásai, pedig ez nem "úri mulatság", hanem "biznisz", erre alapozva lehet prosperáló országot létrehozni.

Kovács Lajos annak adott hangot, hogy a szövetség bizakodó a hétfőn kezdődő párizsi klímacsúccsal kapcsolatban, bár véleménye szerint egy ilyen találkozó hasonlít egy "menyegzőhöz", ahol mindenki kiöltözik és szép ígéreteket tesz, ám csak évekkel később derül ki, mennyire sikerült jól a házasság.

Kedvezően értékelte, hogy a csúcson a "nagy kibocsátók" is részt vesznek, hiszen ezen országok nélkül nem lehet globális eredményt elérni. Magyarország részesedésének küszöbértéke a teljes kibocsátásban a statisztikai hibahatár alatt van - utalt rá.