Cseh felmérés a közép-európaiak viszonyáról a menekültekhez

A CVVM prágai közvélemény-kutató intézet szerint a közép-európai országok körül legkevésbé a szlovákok, leginkább a magyarok a megértőek a menekültekkel. Az intézet Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon és Szlovákiában végzett ezzel kapcsolatos felmérést, közvetlenül a párizsi terrortámadások előtt.

A háborús övezetekből érkező menekültek befogadását a legmagasabb - 62 százalékos - arányban Szlovákia lakossága utasítja el. Majdnem ugyanolyan magas - 59 százalékos - az elutasítás aránya a csehek körében is. Lengyelországban a megkérdezette 38 százaléka, míg Magyarországon csak 32 százaléka utasítja el a háborús menekültek befogadását - derült ki a CVVM, közvetlenül a párizsi merényletek előtt végzett nemzetközi felméréséből, amelynek eredményét hétfőn hozták nyilvánosságra Prágában.



Az intézet megállapította: a migrációs hullám a négy visegrádi állam közül csak Magyarországon okozott komoly gondokat, mégis a magyarok azok, akik a négy ország lakosai közül a leginkább megértőek a menekültekkel szemben. A háborús menekülteknek átmeneti időre menedéket adna a magyarországi válaszadók 58, míg a lengyel megkérdezettek 52 százaléka. A csehországi válaszadók körében ez az arány 35 százalék, míg Szlovákiában 31 százalék.

A menekültek tartós letelepedését minden visegrádi országban a megkérdezettek több mint 90 százaléka ellenezte. Szlovákiában a megkérdezettek két százaléka, Csehországban négy százaléka, Lengyelországban hat százaléka, Magyarországon pedig hét százaléka értene egyet azzal, ha a menekülteknek letelepedési engedélyt adnának a hatóságok - tűnt ki a CVVM felméréséből.

A CVVM a közvélemény-kutatást minden országban több mint ezer felnőtt megkérdezésével készítette.