Tömegverekedés robbant ki egy berlini menekültszálláson

Tömegverekedés robbant ki szombat este Berlinben egy menekültszálláson, a német rendőrség és a tűzoltóság nagy erőkkel vonult ki a helyszínre.

A tűzoltóság szóvivője vasárnap hajnalban közölte, hogy hét embert kellett kórházba vinni. A verekedés szombat este kezdődött. Egyelőre nem tudni, mitől szabadultak el az indulatok. A helyzet gyorsan elmérgesedett, a rendőrség tájékoztatása szerint az emberek egyebek között kézi tűzoltó készülékekkel estek egymásnak. A nagy robaj és a habfelhők pánikot keltettek, sokan kimenekültek a szabadba. A mintegy ezer menekült fele a spandaui épület előtt a hidegben várt a késő éjszakai órákig, amíg a kedélyek lecsillapultak.

A hét végén több további incidens is történt a menekültválsággal összefüggésben. Berlinben vasárnap kora délután az egykori tempelhofi repülőtér egyik hangárjában kialakított szálláson ebédosztás közben tömegverekedés kezdődött, rendőrségi adatok szerint 100-200 menedékkérő részvételével. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre. A biztonsági szolgálat két munkatársa és egy menedékkérő súlyosan megsérült. Több embert őrizetbe vettek. A hangárban 2300 menedékkérőt szállásoltak el.

Szombat este a Szász-Anhalt tartománybeli Klietzben működő befogadóállomáson is nagyobb verekedés volt. A német hadsereg (Bundeswehr) menekültszállássá átalakított helyi laktanyájában történt összecsapásban öten sérültek meg. Kórházba kellett szállítani őket. A nagyjából 700 fős szálláson a rendőrség teremtett nyugalmat.

Ugyancsak szombaton egy müncheni befogadóállomáson meghalt egy nő, aki a férjével és három közös gyermekükkel lakott a szálláson. A hatóságok először gyilkosságra gyanakodtak. A bajor főváros rendőrsége vasárnap közölte, hogy a kelet-európai származású menedékkérő öngyilkosságot követett el.

Szintén szombaton az Alsó-Szászország tartománybeli Sankt Andreasbergben működő szálláson 150 menedékkérő verekedett össze, a goslari rendőrkapitányság közleménye szerint egyelőre ismeretlen okból. Ezt a verekedést is rendőrök közreműködésével állították le. Az összecsapásban hatan megsérültek.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Düren járási rendőrkapitányság szombaton közölte, hogy tűz keletkezett a Huchem-Stammeln nevű településen működő befogadóállomáson. Két menedékkérőt füstmérgezés miatt kórházba kellett szállítani, és csonttörést szenvedett egy lakótársuk, aki a szállás egyik emeleti szobájából az ablakon keresztül próbált menekülni, és lezuhant. Egy 18 éves, marokkói származású menedékkérőt őrizetbe vettek, a gyanú szerint miatta keletkezett a tűz. Az épület lakhatatlanná vált, 37 lakóját máshol helyezték el.

Brandenburg tartományban, a Brandenburg an der Havel nevű kisvárosban egy menedékkérőket befogadó állomásnak szánt, még üres épületben keletkezett tűz, egyelőre ismeretlen okból. Nagyobb kár nem keletkezett.

A Baden-Württemberg tartományi Bruchsalban még pénteken őrizetbe vettek egy 22 éves iráni menedékkérő férfit, aki - a karlsruhei rendőrkapitányság és ügyészség közös közleménye szerint - a gyanú szerint "szexuális indíttatású támadást" kísérelt meg egy 36 éves szíriai nő ellen a menedékkérőket befogadó helyi állomás zuhanyzókonténerében.