Megnyílt az Advent Budapesten téli fesztivál és karácsonyi vásár

Az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtásával megnyílt az Advent Budapesten téli fesztivál és karácsonyi vásár vasárnap a Városháza parkban. Itt, valamint a Vörösmarty téren és a Szent István téren december 31-ig csaknem kétszáz programmal várják az érdeklődőket.

"Az adventi koszorú a lelki megtisztulás szimbóluma is. A karácsony a családok ünnepe, de a közösség, a város is ünnepel, díszbe öltözik, fesztivállal készül a látogatók, a turisták előtt" - mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes.

Mint fogalmazott, az adventtel járó várakozás sokszor többet jelent, mint amit várunk, emellett pedig lehetőség adódik arra, hogy eltöprengjünk a mögöttünk hagyott, illetve az előttünk álló esztendőn.

Bán Teodóra, a szervező Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója arról szólt, hogy az adventi időszak négy pénteki napján neves fellépőkkel jótékonysági koncerteket tartanak. Ezeken kívül valamennyi program ingyenes, lesz falusi gasztronómiát bemutató látványkonyha pajtával, kovácsműhellyel és a Városháza park fénybe borul.

Az advent az év legszebb ünnepe, a megtisztulás időszaka. Ilyenkor különösen nagy szükség van tiszteletet, toleranciát mutatni, példát a jövő nemzedéke, a fiatalok számára - fogalmazott.

A rendezvényen ünnepi áldást mondott Süllei László pápai káplán. Elmondta, hogy az adventi koszorú első gyertyáját azokért gyújtják meg, akik már nem lehetnek velünk. "A következő gyertya majd a kitaszítottaké lesz, akiknek nagy szükségük van a vigasztalásra, a harmadik adventi gyertya a hősöké, az igazaké, az utolsót pedig egymásért gyújtsuk meg" - tette hozzá.

A vasárnapi eseményen közreműködött a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium kórusa, Papp Edit karvezető irányításával.



A Városháza téri programok között van hócsúszda és számos más attrakció. A karácsonyi vásár már november 21-től zajlik, a téren felállított Üvegház is várja a látogatókat. Érkeznek ide óvodás és iskolás csoportok, felvidéki és délvidéki tanulók is. A fesztiválon az óriási adventi koszorú mellett látható a budapesti óvodások és iskolások által feldíszített fenyőfa-kiállítás és Budapest legnagyobb karácsonyfája a Főkert Nonprofit Zrt. jóvoltából.

Az Advent Budapesten téli fesztivált és karácsonyi vásárt harmadik alkalommal szervezte meg a Szabad Tér Színház a fővárosi önkormányzat megbízásából a Városháza parkban, amely erre az időszakra Budapest fényligetévé változik.
A tér központi részén felállított fűtött Üvegházban a hét minden napjára hirdettek programot, ahol immár hagyományosan bemutatkoznak a város legjobb művészei, együttesei és tehetséges fiataljai, de vidékről is érkeznek fellépők. Hétköznap esténként mintegy hatvan amatőr művészeti csoport: kórusok, színjátszók, hagyományőrzők, zeneiskolák és színi tanodák növendékei, együttesek, tánccsoportok mutatják be karácsonyi műsoraikat.

A négy adventi hétvégén egész napos rendezvényeket szerveznek. Péntek, szombat és vasárnap bábszínházi előadásokkal, mesékkel, gyerekkoncertekkel, kézműves foglalkozásokkal, betlehemes játékkal várják a gyerekeket, koncertekkel a fiatalokat és a felnőtteket. Idén a fiatal együttesek mutatkoznak be, nemcsak dzsessz, komolyzene, világzene, hanem populárisabb, pop és crossover műfajokban is, és lesz kortárs irodalom zenével programsorozat.

Néhány név a fellépők közül: Fabula Bábszínház, Magyar Népmese Színház, Kabóca Bábszínház, Marica Bábszínháza, Eszme, Farkasházi Réka és a Tintanyúl Zenekar, Eszter-lánc Mesezenekar, Words Are Melodies, Szeder, Aurevoir Zene, Windsingers, Jónás Vera, Enyedi Sugárka Jazz Tett, Amoeba, Swing a la Django, Závada Péter és Rátkóczi Huba, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint, Bachstage, Eastwing Quartet, Butterfly Effect, Góbé és a Mirna.

A jótékonysági gyűjtések idén a gyerekek a gyerekekért mottóval zajlanak: olyan programokat is hirdettek, amelyekre hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő gyerekeket hívnak meg. Négy alapítvány megsegítésére négy jótékonysági gálaestet rendeznek: a Piros Orr Bohócdoktorok, a Salva Vita Alapítvány által működtetett Segítő Vásárlás, a Jótékonysági SütiGyár és az Őrzők Alapítvány javára szervezett pénteki gálaműsorokon fellépnek a Virtuózok ifjú tehetségei, a Belmondo zenekar, Berecz András mesemondó és fia, Berecz Mihály zongoraművész, Nagy Kristóf "Bozont" és a Lakatos Pecek Trió.