Lehet és kell is beszélni a gyerekekkel a hírekről

A szakember szerint, ha a felnőtt feszült, nyugtalan a hírektől, a gyerek ezt megérzi, és ha nem beszélgetnek róla, akkor feldolgozatlan témaként kering tovább benne.

Néhány évvel ezelőtt a fiatalok még a televízióból értesült hazánk és a nagyvilág híreiről, manapság többnyire az internetről, az okostelefonokról tájékozódnak. Kérdés, hogy milyen koruktól érdemes közel engedni a gyerekeket a hírekhez.



Főleg a bulvárhírek érdeklik a tizenéveseket

A fiatalok közül is viszonylag sokan tájékozódnak hírportálokról, de csak a magyar oldalak a népszerűek, idegen nyelvű hírportált alig három százalékuk olvas. Egy másik felmérés szerint ezt a korosztályt leginkább a bulvárhírek érdeklik, s legkevésbé a politikai, gazdasági témák iránt érdeklődnek, a tizenévesek 13 százaléka egyáltalán nem tájékozódik a világban történtekről.

Beszélni kell a hírekről

Sárközi Ágnes iskolaigazgató a Kossuth Rádió Napközben című műsorában hangsúlyozta: a gyerekekkel is lehet beszélni a hírekről, de a korosztályuknak, a személyiségük érettségének megfelelően kell kommunikálni velük. azonban A pedagógus nem javasolja, hogy a szülők direkt leültessék a híradók elé a gyerekeket 12-14 éves koruk előtt. Hozzátette: ha a felnőtt feszült, nyugtalan a hírektől, a gyerekek ezt megérzik, és ha nem beszélgetnek róla, akkor feldolgozatlan témaként kering tovább bennük. Sárközi Ágnes riasztónak tartja egy felmérés eredményét, mely szerint a 2000 után született korosztály nagyon hiszékeny, fenntartás nélkül elfogadja, amit az interneten olvas.

Oldani kell a félelmet

Szakács Katalin klinikai gyermek-szakpszichológus kiemelte: a gyerekeket arra is meg kell tanítani, hogy a híreket forráskritikával kezeljék. A szülőknek azt javasolja, figyeljenek arra is, hogy a saját félelmeiket ne adják tovább a gyerekeknek, gondolják végig racionálisan a saját álláspontjukat, s csak ezt követően beszélgessenek a gyerekekkel, hiszen a kommunikációban legalább nyolcvan százalék a nem verbális elem, ez pedig sokkal többet nyom a latban, mint amit szóban mondunk. A szakember nagyon fontosnak nevezte azt is, a szülők a gyerekektől kérdezzék meg a hírek kapcsán, mitől félnek, kitől, honnan, mit hallottak, mégpedig azért, hogy minél konkrétabban tudjanak velük beszélgetni az őket nyomasztó témákról.
Kossuth Rádió, Napközben